Embertárs

Megtartó szeretettel

Megtartó szeretettel

Fotó: Ács Tamás

 

A Veres András győri püspök, a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia (MKPK) elnöke által bemutatott mise után a gyerekeké volt a pálya a Dunakapu téren. A székesegyház melletti kereszt azonnal magára vonzza a tekintetet. Jézus a jobb karjával mintha ölelni próbálna, vagy magához akarna hívni. Az eredeti ábrázolásmód jelentésén töprengve a feszület köré, a földre írt mondatokat olvasgatom. „Nem a szögek, a szeretet tartotta Jézust a kereszten” – szól az egyik, mint nemsokára megtudom, Szent Ágostontól származik az idézet. Igen, így van, hiszen leszállhatott volna, sőt mondták is neki, hogy tegye meg. Ezért akár annak gesztusát is beleláthatjuk a kereszttől elemelkedő kar mozdulatába, hogy az ember Jézus legszívesebben leszállna onnét, nem fentről tekintene ránk. Szinte könyörög, hogy szeressük. Hogy szeressünk. A főpásztor már bevezető szavaival a legfontosabbra hívja fel a figyelmet: arra, hogy a mai napon, amelyet itt, Győrben szeretetnapnak neveznek, a szokásosnál is nagyobb figyelemmel és szeretettel forduljunk egymáshoz, Isten szeretete miatti hálánk ugyanis legjobban az embertársaink iránti szeretetünk által mutatkozhat meg.
Böjte Csaba homíliájában először a Szentháromságról beszél, azaz arról, hogy maga Isten is szeretetáradás, szeretetközösség, akihez az életünk tart. Ma mégis mintha „a szeretet analfabétái” volnánk, idézi Bagdy Emőkét. Aztán elmond egy esetet, amikor a feleség és a férj közötti béke az ő közreműködésével, „receptje alapján” állt helyre. A bocsánatért esedező férjnek Böjte „doktor” rendelkezése alapján mindennap egy szál rózsát kellett a felesége ajtajára tűznie. Az asszony az első napokban összetaposta, egy hét múlva vízbe tette a virágot, tizennyolc nap múlva pedig az atya társaságában pezsgőt bontottak a kibékülés örömére. Hinnünk kell a szeretet világformáló erejében.
Aztán egy váratlan idézet következik a prédikációban: egy fociedzőtől, aki szerint azért nem jó a magyar csapat, mert a fiúk csak addig futnak, amíg jólesik. Pedig addig kellene, amíg egyszer csak nagyon fáj. Ugyanígy: ha csak addig szeretjük egymást, amíg jólesik, még nem szeretünk eléggé. Úgy szeress, hogy már fájjon! Átdöfött szívvel, fájdalmakban vergődve is szeressünk, mint Jézus tette. És úgy, hogy a szeretetünkről ne csak tudjanak a körülöttünk élők, hanem érezzék is. Adjuk gyakran félreérthetetlen jeleit.
A mise végén mindenkit a Dunakapu térre invitál a püspök. Mielőtt elindulnék, a székesegyház jó hangulatú közösségi moraját hallgatva azon gondolkodom, hogyhogy itt mise után nem távozik mindenki hipp-hopp a templomból. Jó néhányan ugyanis még beülnek egy kicsit a padokba imádkozni, vagy mécsest gyújtanak. Tőlem nem messze egy egész család térdel a mellékoltár elé. Igaz, a kisebb gyerekek hamar megunják, de utána is jól elvannak, sétálnak, bújócskáznak. Mi okozhatja, hogy a templomainkat gyakran annyira szent helynek tekintjük, hogy legszívesebben csak a legszükségesebb időt, azaz a szent cselekmények idejét töltjük bennük? Győrben ez szerencsére másképpen van. A székesegyház két óra hosszat nincs nyitva a nap folyamán, míg sok helyen éppen körülbelül két órára nyitják ki a templomot naponta.

A Dunakapu téri forgatagba Böjte Csaba lelkesítő szavaira érkezem, amelyeket a FaceTeam Akrobatikus Sportszínház győri akadémiájának kosárlabda-bemutatója követ. A labdazsonglőröket lelkes tömeg veszi körül. A Szabóky Adolf Szakképző Iskola növendékeinek műsorára mintha kevesebben figyelnének – részben azért is van ez így, mert közben folytatódik a kosarazás. Pedig talán éppen ez a produkció az, amely még az átlagosnál is nagyobb figyelmet érdemelne. A fellépők ugyanis speciális nevelési igényű gyerekek, akik kivételes tehetségüket, rátermettségüket bizonyítják. Először Vígh Szabina mond verset egy kicsit rendetlen kislány nevében, akinek nehezen megy a reggeli készülődés, mert semmit sem talál. Aztán Horváth Máté elképesztően mulatságos, ízes mesemondása következik a három dióról – és három fiúról, akik elindulnak szerencsét próbálni. A legkisebb egy aranypénz és három dió közül választhat, amikor letelik a szolgálata, és ő a diókat választja, mert a munkaadója azt mondta: jó szívvel csak azokat tudja adni. A testvérei kinevetik és ostobának tartják a döntése miatt, ám a diókból juh- és marhanyájak, sőt egy világszép lány kerekedik elő. A fivérek rettentő irigyek lesznek, ezért elindulnak, hogy ők is csodadiókat szerezzenek, de nem sikerül a nyomára bukkanniuk a legkisebb fiú munkaadójának, és őket sem találja meg többé soha senki: nyomtalanul eltűnnek.
A kissé baljós mesevéget egy sokféle táncból ízelítőt adó, látványos produkció követi. Ez is nagyon kedves. Mivel semmi különleges mozdulatot nem látunk, még az is megfordul a fejemben, milyen jó lenne ott lenni a csapattal a színpadon, biztosan menne nekem is. Azt hiszem, ennél meggyőzőbb, megszólítóbb nem lehet egy előadás. A táncosok nagy-nagy odaadásukkal, koncentrációjukkal egykettőre megszerettetik magukat.
A két következő fellépő Benni és Louis, gitároznak, énekelnek: profik. Ez egy nagyon jó iskola lehet, gondolom, és elhatározom, hogy megkeresem az igazgatónőt.
Ám előtte még bemegyek a győri karitász sátrába, és a pultjaiknál is megfordulok. Ők ma itt a legtöbb gyereket vonzó — és nem utolsósorban a gyilkos nap elől menedéket adó – szereplői a szeretetnapnak. Virágos képkeretet, gombokból kulcstartót fűző, hintalovazó, csúszdázó gyerekeket látok, majd a karitász által foglalkoztatott kilenc megváltozott képességű győri munkatárs készítette hűtő­mág­ne­seket és gyertyákat nézem meg a pultnál. Aztán átvágok a téren, és majdnem engedek a miseborkóstoló csábításának, de a nagy melegre való tekintettel végül inkább a málnaszörpöt választom a karitászsátornál. A nap kedvezményezettjei a dévai Szent Ferenc Alapítvány otthonaiban élő gyermekek, fiatalok.

Ikker Eszterrel, a nap egyik szervezőjével, az egyházmegye sajtóreferensével sikerül árnyékot találnunk: a fagyizó ernyője alatt. Ez az első alkalom, hogy itt, a közelmúltban felújított Dunakapu téren rendezik meg a szeretetnapot, mondja. Evangelizáció és kultúra összekapcsolásában gondolkodnak, igyekeznek a városba jövőket is megszólítani, kiléptek a korábbi helyszínről, a Püspökvár udvarának és kertjének óvó falai közül.
A Dunakapu teret néhány éve újították fel. Korábban piactér volt, mára rendezvénytér lett belőle. Télen korcsolyapálya működik itt – ez most sem esne rosszul, vetem közbe. Próbálnak belekapcsolódni a város vérkeringésébe, jól együttműködnek az önkormányzattal. Győr 2023-ban szeretne Európa kulturális fővárosa lenni, és ebben az egyházmegye is igyekszik segíteni.
Fontos feladatuknak tartják a hittől eltávolodottak, a keresők megszólítását, és a helyi identitás erősítéséhez is hozzá akarnak járulni. Győr hármas búcsújáró hely: Szent László miatt, akinek itt található a hermája, a könnyező kegykép miatt, és azért is, mert itt őrzik Apor Vilmos, az 1997-ben boldoggá avatott püspök földi maradványait és szarkofágját.
Az egyházmegye igyekszik minél több szép ünnepet szervezni, amely közösségbe gyűjti a város, valamint a közelebbi és a távolabbi települések lakosait. Ilyen alkalom a Könnyező Szűzanya-búcsú, Apor Vilmos püspök ünnepe és Szent László napja.

Eszter segít megtalálnom Finszterné Magyari Erzsébet igazgatót és helyettesét, Pozsgai Péter Pálnét, a Szabóky Adolf Szakképző Iskola vezetőit. Engem elkápráztattak a tanítványaik, ezért szeretném, ha minél többen megismernék őket. Névadójuk piarista szerzetes volt, aki sokat tett a magyar iparosokért. Ösztöndíjat is neveztek el róla, amellyel hiányszakmák művelőit segítik.
Az iskolának 187 tanulója van, mindannyian sajátos nevelési igényűek. Tizenkét szakmára oktatják őket; például virágkötőnek, élelmiszer- és vegyiáru-eladónak, fogyóelektródás-vé­dőgázas hegesztőnek, kárpitosnak, lakástextil-készítőnek, kőművesnek, festő-mázoló-tapé­zó­nak, konyhai kisegítőnek, tisz­tí­tás­techno­lógiai szakmunkásnak tanulnak. Kis létszámú, 12 vagy 15-16 fős osztályokban tanítanak, és az egy évvel meghosszabbított képzési idő is fontos jellemzőjük. A céljuk az, hogy sikerélményekhez segítsék hozzá a tanulóikat – mondja Erzsébet –, és azt is lényegesnek tartják, hogy mindenkit az egyéni képességeihez mérten értékelnek. Ha tehát például valakinek nem megy az osztás, de jó terület- vagy térfogatszámításban, náluk hármas-négyes tanuló is lehet: minden igyekezetet nagyra értékelnek. A titok: sokféleképpen kell motiválni a gyerekeket. Például sporttal. Elhivatott testnevelő tanáruknak, Szünstein Mónikának köszönhetően a diákok tagjai a speciális olimpiai szövetségnek, egészen magas szinten sportolnak. Fociban és úszásban kivételesen jók, sportolóikat nemrég a pápa is fogadta.

Találkozás, imádság, tánc

Találkozás, imádság, tánc

Fotó: Lednica2000.pl

 

A legnagyobb lengyelországi katolikus ifjúsági találkozót 1997-ben, II. János Pál pápa hatodik lengyelországi zarándokútja alkalmából szervezte meg először a három évvel ezelőtt elhunyt Jan Góra domonkos atya. (Földi maradványai a Lednica-mezőn nyugszanak, Szent II. János Pál mellszobra tövében.)
„Jestem”, vagyis „Jelen vagyok” – ezzel a mottóval rendezték meg szombaton a 22. Lednicai Ifjúsági Találkozót. Idén, amikor függetlensége visszaszerzésének 100. évfordulóját ünnepli Lengyelország, a találkozón részt vett Andrzej Duda köztársasági elnök is, aki lengyel zászlókat ajándékozott a jelenlévőknek.
A fiatalokat reggel 8 órától várták a Lednica-mezőn, ahol szentgyónáshoz járulhattak. Délben közösen elimádkozták az Úrangyalát, majd 3 órakor az irgalmasság rózsafüzérét. A találkozó hivatalosan az ereklyékkel való ünnepélyes bevonulással vette kezdetét. Az eseményen jelen volt Lengyelország prímása, Wojciech Polak érsek, valamint a lengyel püspöki konferencia elnöke, Stanisław Gądecki is.
A találkozó megnyitóján Paweł Kozacki domonkos tartományfőnök felidézte a lednicai találkozók hagyományának kezdeteit.
Ezt követően Lengyelország prímása örömét fejezte ki, hogy a lengyel fiatalok ismét ilyen nagy számban gyűltek össze a lednicai mezőn. „Örülök, hogy úgy jövünk ide, mint egy forráshoz. Jan atya azt mondta, ezen a helyen magunk elé képzelhetjük Jézust, aki – mint a Galileai-tónál – a Lednica-tó vizén jön felénk. Azért jövünk ide, hogy Jézussal találkozzunk, és hangosan kimondjuk: »Íme, itt vagyok, Uram!«” – fogalmazott a gnieznói érsek.

„Köszönöm, hogy vagytok” 

„Itt vagyok, és köszönöm nektek, hogy vagytok – kezdte beszédét a köztársasági elnök. – Meghatódva nézlek benneteket az idei különleges évben, amikor függetlensége visszanyerésének 100. évfordulóját ünnepli Lengyelország. Van lengyel ifjúság, együtt van, énekel, imádkozik, közösséget épít, és fehér-vörös zászlók lobognak felette. Nagyon köszönöm ezt nektek.”
Az elnök megköszönte a fiataloknak, hogy elfogadták tőle az ajándékba hozott zászlókat, és így fogalmazott: „Vigyétek haza magatokkal, őrizzétek, tiszteljétek!”
„Ti vagytok a következő nemzedék, a lányom nemzedéke, akik tovább építitek hazánkat – mondta Andrzej Duda. – Hiszem, hogy a jelenlétetek, a közösségépítés által hazánk évről évre szépülni fog azzal, amivel hozzájárultok a fejlődéséhez. Az Úr néz benneteket az égből, mosolyog, és örül, hogy együtt vagytok. Valahol Isten trónjánál bizonyára örül Mieszko fejedelem is, hogy hűek vagytok ahhoz, amit több mint ezer évvel ezelőtt a legfontosabbnak tartott Lengyelország számára: a keresztény hithez, amire nagy és nagyszerű hagyományunk épült, amelynek állami létünket köszönhetjük, és azt, hogy mindig meg tudtuk védeni magunkat Grünwaldnál, Bécsnél, majd 1920-ban Varsónál is” – fogalmazott az elnök.
Andrzej Duda a nemzeti zászlók mellett az ősi lengyel Mária-ének, a Bogurodzica (Istenszülő) legrégebbi kéziratának egy-egy másolatát is elhozta a fiataloknak. Az ajándékot az eredeti terv szerint Krzysztof Szopiński ezredes ejtőernyős ugrással juttatta volna el a Lednica-tó partjára, de ez az időjárási körülmények miatt meghiúsult.
A köztársasági elnök a jelenlévőkkel együtt vehette át a találkozó jelképes ajándékát, amely idén egy tükör volt, rajta az Úr Jézus gravírozott képével. A szervezők úgy fogalmaztak: e tükör által Jézus szemébe nézhetünk, és azt is megtapasztalhatjuk, hogy amint ránk néz, megláthatjuk magunkat Isten szemében.
Andrzej Duda a találkozón együtt énekelt a fiatalokkal, és közös táncukba is bekapcsolódott.

„Állj fel, és gyere ide középre!”

Este 8 órakor kezdődött az ünnepi szentmise, amelynek főcelebránsa Wojciech Polak érsek volt. Grzegorz Ryś érsek mondta a homíliát. A łódzi metropolita beszédében hangsúlyozta, ma is mindnyájunkhoz szól Jézus felszólítása: „Állj fel, és gyere ide középre!.” Az embernek kell az Egyház középpontjában állnia. Neked kell ott állnod. Krisztus azt akarja, hogy te légy az Egyház középpontjában. Krisztus nem keresi a maga dicsőségét. Nem azért hívott ide bennünket, hogy azt mondja: „Nézzétek, itt vagyok!” Ő azért gyűjtött itt össze bennünket, hogy azt mondja: melletted állok, érted vagyok, figyelek rád.
A szentmise evangéliumához kapcsolódva Ryś érsek hangsúlyozta, a közösség középpontjában a béna kezű, éhes ember áll. Ám Jézus kivételével senki sem őt látja a középpontban, hanem az előírást. Jézusnak nincs joga megtenni olyasvalamit, ami ellenkezik a szombat törvényével. Kétszer is vitába száll a vallásos emberekkel arról, hogy ki álljon a hit középpontjában. Azt mondja: az éhes, a gyenge ember az első, nem az előírások – hangsúlyozta az érsek.
„Jézus azt mondja: melletted vagyok, te állsz a középpontban, figyelek rád, a lelkedbe tekintek. Nem csak a felszínt nézem, hanem azt, hogy mit tesz a betegséged a lelkeddel. Középpontba állítani az embert azt jelenti: meglátni és megmenteni a lelkét, meglátni azt, ami benne rejlik: a vágyait, az álmait, a reményeit…
Állj középre, ne félj! Isten akarja, hogy középre állj, ne szégyelld magad! Engedd, hogy rád tekintsen, mert ő a szívével lát, a pillantása a lelkedig hatol, és megmenekül a lelked” – buzdította a fiatalokat Ryś érsek.

Lednica és Szent II. János Pál

21 óra 37 perckor „II. János Pál – szabadságunk atyja” mottóval a résztvevők idén is megünnepelték „II. János Pál óráját”.
A találkozóra Ferenc pápa is üzenetet küldött. A Szentatya arra buzdította a fiatalokat, hogy életük minden pillanatában igyekezzenek Jézusra figyelni, az ő szemével tekinteni magukra, és vegyék észre azokat, akiknek szükségük van rájuk. „Hazátok függetlenségének 100. évfordulóját ünnepelve Szent II. János Pál pápa gesztusával csókoljátok meg nevemben is a lengyel földet. Mária, Lengyelország királynője oltalmába ajánllak, és szívből megáldalak benneteket” – fogalmazott üzenetében Ferenc pápa. A fiatalok, miután meghallgatták a Szentatya üdvözletét, megcsókolták hazájuk földjét.
Éjfél előtt elcsendesedett a Ledni­ca-mező, és megkezdődött a szentségimádás, amelyen a fiatalok felkészülhetnek arra, hogy igent mondjanak Krisztusra, őt válasszák. Az előző évekhez hasonlóan ennek jelképe ezúttal is a hal-kapun való átlépés volt, ami a lednicai találkozók záró­mo­mentuma.

Lednica és az ifjúsági találkozók

A Lednica egy 7,3 kilométer hosszú tó Nyugat-Lengyelországban, Gniezno és Poznań között. Öt szigete közül a legnagyobb, az Ostrów Lednicki az államalapító I. Mieszko fejedelem megkeresztelkedésének (966) feltételezett helye. Ez az egyik legjelentősebb történelmi emlékhely Lengyelországban.
A tó melletti mezőn első alkalommal 1997-ben hirdette meg Jan Góra atya azt a nagyszabású ifjúsági találkozót, amely mára szorosan összefonódott Lednica nevével. Az első találkozó apropóját II. János Pál pápa 1997-es lengyelországi látogatása és a közelgő 2000. év adta. 1997 fontos események és jubileumok éve volt Lengyelországban. A wrocławi Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus mellett a Szentatya részt vett a krakkói Jagelló Egyetem teológiai tanszékének hatszáz éves jubileumi megemlékezésein, és ezen a zarándokútján avatta szentté Hedvig királynőt is, a tanszék alapítóját. Gniez­nó­ban Szent Adalbert vértanúságának ezeréves jubileumát ünnepelték abban az évben. A keresztény múlt, jelen és jövő összetartozására utalt a pápalátogatás mottója is: „Krisztus tegnap, ma és mindörökké.” Ebben a kivételes légkörben született meg az ifjúsági találkozó gondolata a poznańi domonkos szerzetes, Jan Góra atya szívében.
A Lednica-mezőn felállított óriás hal-kapu a keresztség szentségének megújítására hívja a résztvevőket. Bár zsúfolt programja miatt II. János Pál pápa az ifjúsági találkozón nem vett részt, az 1997-es ifjúsági rendezvényen mintegy húszezer fiatal gyűlt össze. Ez a létszám később évről évre növekedett. A 2000-es évek elején a résztvevők száma meghaladta a száz­ezret, az utóbbi években hetven-nyolcvanezer körül állapodott meg.
Az idei lednicai találkozóra körülbelül nyolcvanötezer fiatal látogatott el. A szervezésben évente mintegy négy­ezren vesznek részt: cserkészek, egészségügyi szolgálatot ellátók, énekesek, táncosok, ministránsok. A találkozók időpontja kezdetben pünkösd vigíliája volt, 2005-től június első szombatja. A szervezők és a résztvevők egyik legfontosabb feladatuknak tarják „a fiatalok pápája”, Szent II. János Pál tanításának, szellemi hagyatékának megőrzését és továbbadását.

Fordította: Koncz Éva
Forrás: Ekai.pl

„Nem hagy nyugodni az én Krisztusom”

„Nem hagy nyugodni az én Krisztusom”

Fotó: Merényi Zita

 

Ha egy hívő, de bizonyos szempontból mégiscsak földi dimenziókban gondolkodó katolikus elképzeli a mennyországot, az valószínűleg nagyon hasonlíthat a Mátraverebély-szentkúti Nemzeti Kegyhelyen tartott Jézus Szíve-zarándoklathoz. A élénk zöldbe öltözött, dús lombú, magas fák között az oltár, a háttérben az evangéliumi eseményeket ábrázoló boltíves mozaikok, kétoldalt a bizánci stílusban épült hagymakupola, csúcsán a kereszttel… Gyönyörű környezet ez, ahol csodálatos Mária-énekek és Jézust dicsőítő dallamok hangzanak el a zarándoklat alkalmával.
Köszöntőjében Radnainé Egervári Ágnes, a Katolikus Szeretetszolgálat főigazgatója a 84. zsoltárt idézte: „Boldog az az ember, akinek ereje benne gyökerezik, és akinek szíve zarándokútra készül.” Kifejtette, a gyalogos zarándok útját járva lassanként hangolódik rá céljára, az út fáradalmai készítik fel erre. A szent hely és a környező dombok szépsége megkönnyítik az imát, az Istenhez fordulást.
Mai, rohanó világunkban egyre ritkábban tudunk időt szakítani erre. Ráadásul a szeretetszolgálat otthonaiban élők többsége számára nehéz már a közlekedés. És mégis itt vannak, ha busszal, autóval, kerekesszékkel is, de eljönnek – fogalmazott a főigazgató asszony, kifejezve örömét, hogy a Katolikus Szeretetszolgálat dolgozói és ellátottjai – összesen kétszázhatvanan – a mai napon, Jézus Szíve ünnepén együtt imádkozhatnak és közösen adhatnak hálát mindazért a kegyelemért, amit Istentől kapnak.
Az ünnepi szentmisét Böcskei László nagyváradi megyéspüspök mutatta be a nemzeti kegyhely ferences szerzetes papjainak konceleb­rá­lásával. Szentbeszédét János evangéliumának két részére – Jézus a kereszten egymásra bízza anyját és Jánost; az egyik katona lándzsájával megnyitja Jézus oldalát (19,25–27; 31–34) – építette fel a főpásztor. Kifejtette, a nagypénteki tragédia e jelenete bemutatja az események gyors lezajlását, de ezen túlmenően az Úrjézus mindenkire kiterjedő szeretetét, figyelmét is. Ebben a történetben valamennyi szereplőnek, mozzanatnak fontos mondanivalója van, ahogyan Munkácsy Mihály Krisztus-trilógiájában is minden gesztus, testtartás, szín, az arcok, a formák és az árnyalatok is üzenetértékűek – megszólítják azt, aki a jelenetet szemléli, így még a kívülálló is az esemény részesének érezheti magát.
Böcskei püspök leszögezte: Jézus utolsó rendelkezésének megörökítése nem csupán tudósítás, nem is a gyermeki gesztus bemutatása a fájdalmas édesanya felé, hanem küldetése lényegének érzékeltetése. Ez pedig nem más, mint Isten szeretet­megnyil­vánulása, vagyis az, hogy soha nem hagyja magára az embert. Elébe siet, megkeresi, az ő nyelvén szól hozzá, hogy feloldja azt a sok-sok félelmet, ami könnyen a kilátástalanságba taszíthatja az embert.
Ez a mostani zarándoklat is Jézus keresztjének közelébe hív bennünket ezen a szép helyen, Mária közelségében, Jézus Szent Szívének ünnepén. Homíliájának befejező részében a szónok ismét szóba hozta Munkácsy Mihály Krisztus-trilógiáját, hogy összefoglalja Jézus Szentséges Szívének üzenetét. Várhelyi Ilona irodalom- és művelődéstörténészt idézte, aki Bibliával Munkácsy Krisztus-trilógiája előtt című kötetében a következőket írta: „Mit üzen Munkácsy az ő művével? Biztos azt, hogy először az embert szerette meg az Istenben, de ugyanakkor felfedezte az Istent is az emberben. Mert aki vásznain olyan részvéttel tudott ábrázolni, az a Jézus lelkébe is belevéste magát. Ezért mondhatta Munkácsy, miután megalkotta művét: »Nem hagy nyugodni az én Krisztusom«. És ennyi elég is üzenetnek.”
A ferencesek ebéddel vendégelték meg a szentmisét követően a zarándokokat. A zarándoklat litániával, a kegytárgyak megáldásával és a résztvevők elbúcsúztatásával ért véget.
Az eseményen köszöntötték a legidősebb zarándokot, a százéves Vilma nénit. A szellemileg teljesen friss és a korához képest fizikailag is jó állapotban lévő néni elmondta, régóta özvegyként él, korábban a férje és ő is pedagógusok voltak. Két gyermeket neveltek fel, de a fia néhány évvel ezelőtt meghalt. Hét unokája van. Az évenkénti szentkúti zarándoklatok rendkívül fontosak számára, különösen az utóbbi időben, amikor a családjában felütötte a fejét az anyagiak miatti ellenségeskedés. A zarándoklatokon is kéri az Urat és Mária közbenjárását, hogy térjen vissza körükbe a békesség, és ő se haragudjon senkire. Vilma néni azt is elmesélte, hogy a lányának három saját gyermeke van, de a férjével örökbe fogadtak még másik három gyermeket. Az egyikük római katolikus pap lett.

Pro Ecclesia Hungariae díjat adományoztak Németh Emma szociális testvérnek

Pro Ecclesia Hungariae díjat adományoztak Németh Emma szociális testvérnek

Fotó: Merényi Zita

 

A főpásztor a díjazottat köszöntve elmondta: Emma testvér sok-sok évtizeden keresztül szolgálta a Magyar Katolikus Püspöki Konferenciát. Olyan munkatárs, aki soha nem a munkaidőt nézi, hanem a feladatra koncentrál. Mivel a konferenciánál végzett munkáját nemsokára befejezi, ezért szeretnék „emberi módon” megköszönni mindazt, amit tett, rábízva a többit, a lényegeset a Jóistenre. A díjat átvéve Németh Emma megköszönte a bizalmat, amelyet a püspöki konferenciától kapott. „Mindig igyekeztem azt tenni, ami a kötelességem.” Mint elmondta: közösségük, a Szociális Testvérek Társasága számára nagyon fontos a Szentlélek Úristen tisztelete, kifejezik ezt imáikkal, énekeikkel. Sokszor tapasztalta, hogy egy-egy kérdés megoldása a kápolnából kilépve már nem tűnt olyan nehéznek.

* * *

Németh Emma 1956-ban született Sárváron. A Budapesti Közgazdaságtudományi Egyetem ipari tervező-elemző szakán közgazdász képesítést kapott, majd posztgraduális képzésben szervezést, vezetést, ellenőrzést tanult. Másoddiplomáját szakközgazdász szakon szerezte, és 1985-ben közgazdaságtanból doktorált.
1983. október 25-én jelentkezett az illegalitásban működő Szociális Testvérek Társaságába, 1984 pünkösdjén kezdte meg a noviciátust. Első fogadalmát 1988 pünkösdjén tette, jelmondatául a következőt választotta: „Színed előtt, Uram, mind­örökké!” 1991-ben tett örökfogadalmat.
1982-től az APEH Vas Megyei Igazgatóságának (Adóhivatal) főrevizori, majd 1991-től a Vas Megyei Kárrendezési Hivatal hivatalvezető-helyettesi feladatait látta el. 1990 és 1994 között Szombathely Város Önkormányzatának képviselője, illetve a pénzügyi ellenőrző bizottság elnöke, emellett a szombathelyi POTE Egészségügyi Főiskola adjunktusa volt. 1996-tól egy évig közgazdaságtant tanított a Veszprémi Érseki Hittudományi Főiskolán. 1995-től a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia Titkárságának számvevője, majd 1998-tól gazdasági főtanácsadója és felsőoktatási referense volt. A Magyar Katolikus Rádió felügyelőbizottságának tagja, valamint az MKPK Caritas in Veritate Bizottsága tanácsadó testületének tagja. 1997-ben a Szociális Testvérek Tár­saságának káptalani küldötte, amely pozíciót még háromszor – 2003-ban, 2009-ben és 2015-ben – láthatta el. 2000-től a társaság gazdasági bizottságának tagja. 2004 és 2012 között a Szociális Testvérek Társaságának kerületi (tartományi) tanácstagja, majd 2012-től kerületi elöljáró-helyettese. Salkaházi Sára boldoggá­ava­tási ügyének vice­posz­tulátora, valamint a Salkaházi Sára Alapítvány kuratóriumának képviselője.
A Magyar Katolikus Püspöki Konferencia Titkárságának gazdasági főtanácsadójaként szenvedélyes buzgósággal és vitathatatlan szakértelemmel segíti az egyházak, a szerzetesrendek, az egyházi intézmények munkáját. A püspöki konferencia megbízásából számos jogszabálytervezet véleményezését végezte. Szaktudását, képességeit a bonyolultabb kérdések áttekintésében, az egyház­-finanszí­rozással kap­csolatos munkákban is kamatoztatja, részvétele meghatározó az egyházi szociális és köznevelési intézmények egyenlegrendezésével kapcsolatos kormányzati egyeztetéseken. Oktatói tevékenysége mellett szakértőként dolgozott a szentszéki–magyar vegyes bizottságban, valamint az egyházi oktatás finanszírozási rendszerének kimunkálásában is. Intuíció, szakmai tudás, igaz­ságérzet, nyíltság, gyakorlati érzék és humorérzék kísérik egyházi és civil (társadalmi) kapcsolatait. Az Úristen szeretete mellett magáénak érzi az Isten által teremtett világ szeretetét, a Szentlélekre való nyitottságot, a társadalom és a közjó megvalósításában „itt és most” történő részvétel felelősségét.

B. B.
Forrás: MKPK Sajtószolgálat

„Igyekeztem az Egyház szívében lenni”

„Igyekeztem az Egyház szívében lenni”

Fotó: Merényi Zita

 

Mesélne arról az útról, ami a Szociális Testvérek Társaságába vezette?

– Bár édesanyám nagynénje irgalmas nővér volt, sokáig eszembe sem jutott, hogy valamikor szerzetes leszek. Arra készültem, hogy férjhez megyek, és lesz egy futballcsapatnyi gyerekem. Már egyetemistaként is jártam különféle kisközösségekbe. Szombathelyen dolgoztam, amikor felkeresett egy volt évfolyamtársam, ő hívott meg egy budapesti imaközösségbe, a Krisztus király-kápolnába. Csak annyit mondott, hogy egy Ágnes nevű lány (Sztrilich Ágnes) vezeti. Felkerestem őket, és ahogy beléptem közéjük, rögtön láttam, hogy ez egy szerzetesközösség. Otthon éreztem magam közöttük, nagyon megfogott az a légkör, ami ott fogadott. Már több mint egy éve jártam közéjük, amikor azon kezdtem gondolkodni, vajon engem is erre hív-e az Úristen.
Ebben az időben történt a családomban egy esemény, ami miatt sokat imádkoztam. Ennek során jutottam arra, hogy én is odaadhatnám az életemet Istennek.
Egyetemista koromban a lelkivezetőm azt mondta, ha nem tudunk imádkozni, írjunk levelet az Úristennek. Én is írtam egyet, s ebben már megfogalmaztam ezt a vágyamat. Csodák csodájára több évvel később, amikor mindezeken gondolkodtam, a kezembe akadt ez a levél. Ettől kezdve, az első kimondott kis igen után egyenes út vezetett a szerzetesi élethez.

Egy olyan közösséghez csatlakozott, amely a nyolcvanas években csak illegálisan működhetett…

– Valóban, de a kommunista időszakban minden közösség illegálisan működött. Én több csoportban is megfordultam, emiatt a rendőrség még a munkahelyemre is eljött. Megkérdezték, miként tudom összeegyeztetni a KISZ-tagságot a vallásos tevékenységgel. Elmondtam nekik, hogy én soha nem léptem be a KISZ-be, a megkérdezésem nélkül vettek fel, de igazuk van, úgyhogy most ki is fogok lépni. Tudtam, hogy figyelik azokat, akik misére járnak, még 1988–89 körül is lehallgattak minket. Nemcsak a társaságot, hanem a Blanc­kens­tein Miklós által létrehozott Katolikus Koordinációs Tanácsot is.
Ebben az időszakban Kardos Klára naplóját olvastuk, vagyis felkészültünk arra, hogy a hitünk megvallásának lehetnek következményei. Voltam egy bulányista karizmatikus közösségben is, ahol sajnos ebben az időben oly mértékben szembeszálltak a hierarchiával, hogy már a szentségeket is megkérdőjelezték. Ez elég nagy problémát okozott nekem, mert hozzám az egyházias szemlélet állt közel. Akkor, amikor döntésre jutottam, a szentmisén éppen az efezusi levelet olvasták: „Az apostolok és próféták alapjára rakott épület, melynek szegletköve maga Krisztus Jézus” (Ef 2,20). Mindig igyekeztem egészen az Egyház szívében lenni.

Tanulmányait tekintve miért a közgazdaságtanra esett a választása?

– Mivel úgy tűnt, hogy nem lesz lehetőségem egyetemre járni, az általános iskola után közgazdasági iskolába jártam, azért, hogy legyen szakmám. Persze nem csak ebből következett, hogy végül a közgazdasági egyetemre jelentkeztem. Nagyon fontos számomra az igazság, mindig a közjó és az igazságosság ügyét szerettem volna segíteni. Ebben az időben a közösség küldetése az volt, hogy oda is vigyük el Jézus Krisztus hitét és az Egyház tanítását, ahova más nem tudja.

Nem volt nehéz összeegyeztetni a közgazdaság művelését a szociális testvérek küldetésével?

– Nekünk még marxista közgazdaságtant tanítottak, ám később hozzájutottunk más gondolkodók munkáihoz is. A közgazdaságtannak két ága van: az egyik utólag írja le a folyamatokat, a másik pedig megpróbál prognosztizálni. Az utóbbiról Paul Samuelson amerikai közgazdász azt mondta, hogy ez mindig politikai döntés kérdése. Nem lehet azt állítani, hogy az 5 százalékos munkanélküliség vagy a 1,5 százalékos infláció az ideális. Ha pedig ez politikai döntéstől függ, akkor nem független az erkölcstől. A Lélek Szava című lapunkban is írtam arról, hogy a közgazdaság vagy a közjó a lehető legtöbb ember javát fejezi ki. Ha pedig így van, akkor ez egyáltalán nem áll messze attól, amit a Katolikus Egyház is képvisel.

Több mint húsz évig dolgozott a püspöki konferencia gazdasági szakértőjeként. Mire emlékezik vissza a legszívesebben?

– Nagyon sokféle módon lehet segíteni az embereken. Slachta Margit, a Szociális Testvérek Társasága alapítója egy piramishoz hasonlította ezt, amelynek az alsó részén megtalálható mindenfajta karitatív tevékenység. Felül azonban az államélet van. Ő a megelőzésre helyezte a hangsúlyt, ami azt jelenti, hogy a karitász minden erőfeszítése sem képes letörölni azokat a könnyeket, amelyeket az államigazgatás egyetlen apró, jó döntésével meg ne lehetett volna előzni.
Hálás vagyok azért, hogy sok olyan jogszabály kidolgozásában vehettem részt, ami a későbbiekben megteremtette a kereteket az egyházi intézmények működéséhez, akár a szociális, egészségügyi, akár az oktatási intézményekről, akár közvetlenül az Egyházról van szó. Természetesen nem értek mindenhez, de a munkám során gyakran kerestem meg azokat, akik az adott terület legkiválóbb szakértői voltak. Így mód nyílt annak a megvizsgálására, hogy mely intézkedések felelnek meg a katolikus erkölcsnek, és melyek nem. Mindig sikerült olyan tervezetet előkészíteni, amelyekben a Katolikus Egyház hangja is megfogalmazódott.

Ön volt Salkaházi Sára boldoggá­avatási ügyének viceposz­tulá­to­ra…

– Először Szőke János szalézi szerzetes számára kellett előkészítenem az anyagokat, majd a Szociális Testvérek Társasága részéről nekem kellett segítenem Ruppert József piarista szerzetest, a boldog­gá­avatási ügy posztulátorát Sára testvér boldoggáavatási eljárásában. Így nagyon sok mindent megtudtam Sára testvér életéről, azokról a csodákról, amelyeket a testvérek megélhettek mellette. Át kellett tanulmányoznom a tanúvallomásokat, a korabeli sajtóanyagot, a nyilas per részleteit, és alaposan megismertem a naplóit.
Sokat jelentett számomra Sára testvér szenvedélyessége. Ő úgy látta, hogy akkor is vidámnak kell lennünk, ha megpróbáltatások érnek bennünket. Fontos volt számára az aszkézis, ez is példamutató lehet a mai ember számára.

Mi a titka annak a munkabírásnak, amely Önt jellemzi?

– Szenvedélyesen érdekel az igazság, és szeretem a nyíltságot. Amire rálátok, azt több oldalról is igyekszem megvizsgálni. Mindig arra törekedtem, hogy a lehető legjobban segítsem a döntéshozók munkáját.

Én csak tanulóvezető vagyok

Én csak tanulóvezető vagyok

Fotó: Lambert Attila

 

A megjelenteket Kuzmányi István, a Magyar Kurír főszerkesztője köszöntötte. Mint elmondta, a nemrég megtartott lengyelországi lednicai ifjúsági találkozón minden fiatal kapott egy tükröt. A résztvevők először nem értették, hogy miért, ám aztán látták, hogy a tükrökbe Jézus arca van belegravírozva. Elsőre talán úgy tűnik, hogy ez a könyv Varga László püspökről mesél majd, ám elolvasva kiderül, hogy sokkal többet ad: lehetőséget nyújt számunkra, hogy rajta keresztül Istenhez jussunk közelebb.
A kötetről Versegi Beáta nővér osztotta meg gondolatait a jelenlévőkkel. „Ha a kezembe veszek egy könyvet, szeretem tudni, hogy mire számíthatok. A fejezetek címéből nem látszott rögtön, hogy honnan hová fogunk eljutni. A kötetet fellapozva először úgy tűnik, hogy két ember beszélgetésébe csöppenünk bele. A kérdéseknek súlyuk van, hiszen a beszélgetőpartner érezhetően tapasztalt ember. Hittel kérdez, ugyanakkor megjelennek benne a kereső ember felvetései is. Aki pedig válaszol, olyasvalaki, akinek egyszer »a bőre alá bújt Isten«. Laci atya beszél istenkereséséről, hitéről, küzdelmeiről. Ugyanakkor semmit sem akar eladni nekem, nincs benne semmi propagandaízű felvetés.”
A könyvet továbbolvasva Versegi Beáta számára kiderült, hogy a beszélgetőtársak egy úton járnak, méghozzá egy „emmauszi úton”, nekünk pedig lehetőségünk van arra, hogy csatlakozzunk hozzájuk. Vagyis a kötetet lapozgatva sok mély felismeréshez juthatunk. Az első a kapcsolat fontossága, amely a jelenlétből fakad. Őszintének kell lennünk önmagunkhoz minden élethelyzetben, még akkor is, ha sokszor úgy tűnik, hogy ezzel provokáljuk Istent. Ha képesek vagyunk megtenni ezt, akkor ő biztosan válaszolni fog nekünk.
Az életút kibontakozása során világossá válik, hogy Isten az egész embert szólítja meg. A kötetben mindvégig érzékelhető a szent és a hétköznapi valóság egysége. Az egyik oldalon ezt olvashatjuk: „Isten mindig itt van közöttünk, és állandóan szembesülnöm kell egy nálam sokkal nagyobb szeretettel, ami soha nem aláz meg, hanem mindig felemel. Az igazságot ki kell mondanom, de nem mindegy, hogyan. Be kell látnom, hogy soha nem vagyok kész, folyamatosan növekednem kell a szeretetben, és állandóan szembesülnöm azzal, hogy hol tartok. A szívem, a gondolataim, az érzéseim világosan megmutatják ezt.” A szív, a gondolatok és az érzések jelzik, hogy hol tartunk a szeretetben. Ezt mindegyikünk megtanulhatja.
A szentmiséről is gyakran tesz említést a könyv: „Ez nem fegyverszünet, nem meditációs kurzus, nem is kompromisszum a világ hatalmasságai között, hanem az áldozatból megszületett béke. Valaki most is, ezen a misén is áldozattá vált szeretetből, és odaadta magát nekem. Valódi és tartós béke csak akkor lesz, ha mi magunk is hajlandóak vagyunk szeretetáldozattá válni másokért.” Ez az egység, a lelkület, a megélt tapasztalat és a szentmisében ünnepelt valóság egysége rajzolódik ki a kötetből. „Beáta nővér említette, hogy a »tutit« kereste a könyvben. Én magam úgy érzem, hogy egyetlen alap van, amit a hitvallásban megvallunk. Ugyanakkor az is igaz, hogy sok mindenben nem mondhatjuk meg a biztosat. Laci atya sem így állt hozzá, vagyis nem mondta meg az élet titkos receptjét” – fogalmazott a kötet társszerzője, Bodnár Dániel. Sokan talán úgy érzik, hogy birtokában vannak a teljes igazságnak. Isten azonban nem így működik, mindenkit a maga útján vezet. „Laci atya ugyan­akkor képes arra, hogy minden rábeszélés nélkül legyen meggyőző.”
„Egy tanulóvezető hogy tudná megmondani, mi a »tuti«? Én pedig úgy érzem, hogy életem végéig az leszek, hiszen ha nem ülök le a Mester lábaihoz, az a veszély fenyeget, hogy én leszek a mester, akkor pedig baj lesz” – csatlakozott a beszélgetéshez Varga László kaposvári megyéspüspök. „A Szentlélek kíváncsi rám, kíváncsi arra, hogy ki vagyok.” Varga László arról is beszélt, hogy a Szentháromsággal való kapcsolat élete legszebb – máig tartó – élménye. A legtöbbet azoktól tanulta, akik tanácsért fordultak hozzá, akiknek a lelkivezetője lehetett. Az első lelkigyakorlatot sorkatonaként tartotta. Azért, mert egy társa azt mondta, hogy neki ez a hivatása. Hat embernek beszélt a boldogságról. „Talán nem mondtam rossz dolgokat, mert nem mentek el. Úgy érzem, hogy a Jóisten egy forrás elé helyezett, az Oltáriszentség elé, és aki szeretné, annak adok ebből az »élő vízből«. Egyszer a központi szemináriumban tartottam lelkigyakorlatot. Utána odajött valaki, aki azt mondta: »A professzorok hat éve nyomják a gázt, te most idejöttél, és a hit kuplungját ráengedted a járó motorra«. Nem akarok senkire semmit ráerőltetni, én csak a hit gyakorlati oldalát szeretném megmutatni” – zárta gondolatait Varga László püspök.

A bőrünk alá bújt Isten – Varga László kaposvári megyéspüspökkel beszélget Bodnár Dániel című kötet megvásárolható az Új Ember könyvesboltban (Budapest V. kerület, Ferenciek tere 7–8. Nyitvatartás: hétfő, kedd, csütörtök, péntek 9–17 óráig; szerdán 10–18 óráig) vagy megrendelhető webáruházunkban (bolt.ujember. hu).

Hittanosok találkozója Tihanyban

Hittanosok találkozója Tihanyban

A szentmisét azért ajánlották fel, hogy a jelen lévő fiatalok megtalálják az életben a hivatásukat, akár papi vagy szerzetesi szolgálatba lépnek, akár a családi élet hivatását adja meg nekik a Jóisten.
Szentbeszédében Mihályi Norbert Jeromos, a Tihanyi Ben­cés Apátság perjele Szent Benedek példáján keresztül arra hívta fel a hittanosok figyelmét, ami a legfontosabb: hogy jobban megismerjék Jézust, és meghallják a hívását.
Márfi Gyula érsek a szentmise végén megáldotta a Szent Benedek-érméket, amelyeket a bencés közösség ajándékozott a gyerekeknek. A találkozón kiosztották a főegyházmegyei hittanverseny díjait. Az érsek Felker Zsolttal, a Veszprémi Főegyházmegye Hitoktatási Bizottságának elnökével együtt adta át az elismerést a győzteseknek.
A főpásztor a verseny témájára utalva felidézte a Szentatyánál tavaly ősszel tett látogatását, melynek során büszkén mondhatta el, hogy Brenner János egyházmegyéjéből származik. Arra kérte Ferenc pápát, hogy a sok pap és szerzetes mellett minél hamarabb sor kerülhessen a litéri munkáslány, Bódi Magdi boldoggá avatására is. Ezt követően a találkozó főszervezője, Barkó Gábor Ágoston bencés szerzetes, a tihanyi plébánia vezetője ismertette a programokat. A nap folyamán a különböző csoportokba osztott gyerekek betekintést nyerhettek a szerzetesek mindennapjaiba. Gyertyaöntés, ismerkedés a gyógynövényekkel, levendulaültetés és -aratás várta őket. Sétára indultak a félszigeten a tihanyi legendák nyomában, és érdekes történeteket hallhattak a bencésekről. Lemehettek abba a szerzetesi kriptába is, amely évente csak kétszer látogatható, és a királyi sírt is megtekinthették. Sor került tömjénezésre, süti­ké­szí­tésre, levendulával és különböző gyógynövényekkel ízesített bencés édességek kóstolására. Focibajnokság is várta a különböző egyházközségekből érkezett csapatokat.
A nap folyamán a tihanyiak mellett győri bencés diákok voltak a szerzetesek segítségére. Márfi Gyula érsek is ellátogatott néhány programra Mihályi Jeromos perjellel. A tartalmas program délután záró­ál­dás­sal ért véget az apátsági templomban.

Forrás és fotó: Veszprémi Főegyházmegye

Elhunyt a világ legidősebb apácája

Elhunyt a világ legidősebb apácája

Fotó: Diocesismalaga.es

 

Victoria de la Cruz 1907. június 24-én született Malagában. Miután letette szerzetesi fogadalmait az adorációs nővérek rendjében, elöljárói Japánba küldték, ahová 1936-ban két hónapos hajóút után érkezett meg. A második világháború alatt a nővéreknek el kellett hagyniuk Tokiót. „Emlékszem azokra a nehéz időkre. Nagyon hideg volt, és kevés volt az élelem, sok megpróbáltatást kellett elviselnünk a háború végéig. Akkor átköltöztünk Jokohamába” – idézte fel a háborús éveket a szerzetesnővér, aki Japánban több iskolát alapított, és egy időben a helyi szerzetesközösségek elöljárója volt. Élete végéig a fiatalokért és a nőkért dolgozott. Tevékenységéért a japán hatóságok is kitüntették. Egy évvel ezelőtt, amikor a 110. születésnapját ünnepelte, a YouTube-on keresztül megismerhette őt a világ. A videó­megosztóra feltöltött felvételen kasztanyettán játszotta a ritmust a népszerű Que viva España! című dalhoz.
Érdemes megjegyezni, hogy a domonkos nővérek krakkói kolostorában él a 110 esztendős Cecylia Maria Roszak nővér, aki 1908. március 25-én született. 1929-ben, az állami kereskedelmi és ipariskola elvégzése után lépett be a Domonkos-rendbe, ahol 1934-ben örökfogadalmat tett.

Forrás: Ekai.pl
Fordította: Koncz Éva

1 / 54123...Utolsó