Karácsony vigíliája a magyar néphagyományban

December 24., karácsony vigíliája böjti nap volt. A római katolikus családokban egészen az esti harangszóig böjtöltek. Karácsony böjtjének is nevezték ezt a napot, amely számos népszokást és hiedelmet vont maga köré. Ezek egyrészt a téli napfordulóhoz, illetve az évkezdethez, másrészt magához a karácsonyhoz kapcsolódtak.

Trentinói hagyomány szerint készült a betlehem Rómában

December 5-én délután leplezték le a Szent Péter téren felállított betlehemet. Idén az észak-olaszországi Trentino tartomány egy kis faluja, Scurelle ember nagyságú, fából készült szobrai elevenítik föl Jézus születését. A téren felállított fenyőfán – mely a Vicenza-közeli Rotzo falu ajándéka – is ekkor gyúlnak ki a fények.

Készül a Vatikán Minecraft-szervere

Meghökkentő ötlettel állt elő Robert Bal­lecer amerikai jezsuita szerzetes, techblogger. Az informatikus végzett­sé­gű lelkipásztor arra vállalkozott, hogy elkészíti a Vatikán Mi­ne­c­raft-szerverét, ahol zaklatóktól mentes környezetben játszhatnak a főleg gyermekek körében népszerű bányászós-építős videojáték rajongói.

Boksszal a bűnözés ellen

Hetente háromszor edzőteremmé alakul át a nápolyi Santa Maria della Sanità templom. A Rione Sanità kerületben lévő, XVII. századi épületben hatvan – 8 és 22 év közötti – fiatalember bokszol.

Imádkozzunk együtt a sivatag szentjével

Megjelent a Magyar Kurír Új Ember kiadványok sorozatának legújabb kötete. Michel Lafon Imádságban Boldog Charles de Foucauld-val tizenöt napon át című kis könyvének előszavát Szabó Ferenc SJ írta. Kedvcsinálónak ezt adjuk közre az alábbiakban.