Úton-útfélen csicsóka

Mostohán bánunk a csicsókával, amelyet a mediterrán konyha viszont nagy becsben tart. Mutatós, igénytelen és hasznos növény, érdemes hát nagyobb figyelmet szentelni neki.   A csicsóka is – mint oly sok növény – az Újvilág ajándéka, Észak-Amerika keleti partvidékéről került Európába, és a középkor hajnalán az indiánok már étkezési célból termesztették. Míg az ugyancsak Amerikából származó burgonya meghódította az egész világot, addig a csicsókával meglehetősen mostohán bánt és bánik Európában a kertésztársadalom.

Az ég színének kékje

Idén Nagyboldogasszony ünnepe után páratlan élményben volt részem a burgundiai Taizé környékén. Tanúja lehettem az Égszínkék Boglárka (Polyommatus bellargus) tömeges megjelenésének. A puszpángos-tölgyes borította domb oldalán, ami régen szőlő, ma pedig fölhagyott legelő, ezerszámra repdestek a boglárkalepke hímek.