Sebhellyel az arcunkon, mégis szerethetően

Fotó: Merényi Zita

 

A 2015-ben létrejött gyermek- és ifjúságvédelmi munkacsoport célja, hogy valamennyi katolikus köznevelési intézmény ismerje és felhasználja a gyermekvédelem területén rendelkezésre álló módszereket. Számos egyházi iskolában már évek óta komoly munka zajlik e téren. A konferencia célja az volt, hogy bemutassák a szakembereknek ezt a sokszínűséget, különösen a megelőzés lehetőségeit. A rendezvényen, amelyet a Renovabis, a német püspöki konferencia közép- és kelet-európai szolidaritási segélyszervezete támogatott, csaknem kétszáz pedagógus, intézményvezető és -fenntartó, szociális, mentálhigiénés és gyermekvédelmi szakember vett részt.
A konferencián előadást tartott Hans Zollner SJ, a Pápai Gergely Egyetem Gyermekvédelmi Központjának (Centre of Child Pro­tec­tion) vezetője. Bemutatta a gyermekvédelem legfontosabb feladatait és lehetőségeit, külön kitérve a szexuális visszaélések problémájára. Hortobágyi T. Cirill OSB pannonhalmi főapát, az MKPK tagja és Juhász-Laczik T. Albin OSB, a Pannonhalmi Bencés Gimnázium, Egyházzenei Szakgimnázium és Szakkollégium igazgatója pedig az általa vezetett intézményben működő rendszerszintű gyermekvédelmi modellt mutatta be.
A konferenciához kapcsolódó sajtótájékoztatón Szentes Judit SSS, a KaPI gyermek- és ifjúságvédelmi szakembere elmondta: Hans Zollner SJ meghívásával nemzetközi kontextusba kívánták helyezni a hazai katolikus gyermekvédelmi munkát. A pannonhalmi gimnáziumban kialakított és ott működő gyermekvédelmi modell pedig olyan példa, amely bátorítás és ösztönzés a többi intézmény számára.
A plenáris előadások után a konferencia résztvevői tizenkét szekció közül választhattak, melyekben a katolikus köznevelési intézmények és szervezetek tapasztalatait, jó gyakorlatait ismerhették meg a gyermekvédelem számos területéről, például az internetbiztonsággal, a szexuális neveléssel, a konfliktuskezeléssel, a szociális készségfejlesztéssel vagy a bullying (iskolai megfélemlítés, bántalmazás) megakadályozásával kapcsolatban.
Tíz nappal a konferencia előtt adta ki az Egyesült Nemzetek Szervezete (ENSZ) a legújabb jelentését, mely szerint a világon egymilliárd gyermek esik áldozatául valamilyen erőszaknak (lelki, fizikai erőszak, szexuális visszaélés, fegyveres konfliktusok). Hans Zollner SJ hangsúlyozta: sok ember dolgozik a gyermekvédelem területén, de meg kell találni az együttműködés módjait, hogy hatékonyan tudjunk fellépni a közös cél érdekében. El kell érnünk egy következő szintet, amikor a kiskorúak és a sérülékeny személyek védelme nem különleges, hanem természetes magatartás.
A Pápai Gergely Egyetem Gyermekvédelmi Központjának vezetője a szexuális visszaélésekkel kapcsolatban rámutatott: szembe kell néznünk azzal, hogy ez a jelenség minden országban, minden társadalmi rétegben és kultúrában előfordul, és sokkal elterjedtebb, mint a napvilágra került esetek száma alapján gondolnánk. Sok ilyen bűncselekmény sötétben marad: a szakemberek szerint a rendőrségnek jelentett minden egyes esetre öt be nem jelentett abúzus jut.
Az Európa Tanács 2010-ben kampányt indított a gyermekek sérelmére elkövetett szexuális visszaélések ellen, Minden ötödik címmel. A felmérésük szerint ugyanis minden ötödik gyermek lesz valamilyen szintű szexuális abúzus áldozata, vagyis statisztikai értelemben a felnövekvő nemzedék 20 százaléka. Ez tehát egy olyan valóság, amivel foglalkoznunk kell. Mindenki érintett – fogalmazott Hans Zollner SJ –, mert az abúzus nem csak az áldozat életére, de a közvetlen környezetére, a közösségére és végső soron az egész társadalomra hatással van.
A szakember elmondta, hogy a szexuális visszaélések 95 százalékát családtagok követik el, 3 százalékát pedig olyan emberek, akikben a gyermek megbízik, tehát szomszéd, barát vagy valaki, akivel a kiskorú egy intézményben találkozik, például tanár, orvos, lelkipásztor, edző… E bűncselekmények elkövetői közül csupán 2 százalékot tesznek ki azok, akik teljesen idegenek az áldozat számára.
Hans Zollner SJ hangsúlyozta azt is, hogy különbséget kell tennünk a patológiás esetek (pedofília, hebe­fília) és a hatalommal való visszaélésként elkövetett szexuális bántalmazások között. Az ilyen jellegű bűncselekmények nagyobb részét nem pszichés betegek követik el, hanem hétköznapi emberek.
A Pápai Gergely Egyetem Gyermekvédelmi Központjának vezetője több modellt is bemutatott a megelőzésre. Ezek közös eleme, hogy az egyes gyermek védelmét célzó intézkedéseket intézményi és társadalmi szinten is értelmezni kell.
Hans Zollner SJ föltette a kérdést: miért kell állandóan beszélni erről a kérdésről? Nehéz téma ez, és a szakemberek egy idő után belefáradnak. Mégis folyamatos erőfeszítésre van szükség, nem lankadhat a figyelmünk, mert az emberben ott lakik a gonosz, és a visszaélés, az erőszak sajnos mindig jelen lesz a világban. Mindent meg kell tennünk azért, hogy a kockázat a lehető legkisebb legyen.
A konferencián Hortobágyi Cirill OSB főapát és Juhász-Laczik Albin OSB igazgató közös előadásukban a pannonhalmi gimnáziumban működő rendszerszintű gyermekvédelmi modellt ismertették a jelenlévőkkel. A főapát rámutatott: be kell látnunk, hogy a társadalom változik, és a nevelési-oktatási folyamatban alkalmazott módszertannak igazodnia kell e változásokhoz.
Néhány évtizeddel ezelőtt például még elfogadott volt a félelemkeltés mint pedagógiai módszer. Ma már tudjuk, hogy ez kontra­pro­duktív, sőt, a tanár ezen az úton járva bántalmazóvá válhat. Nem helyes az sem, ha a büntetést kizárólagos nevelési eszközként alkalmazzuk. A gyermekeket be kell vonni a rájuk vonatkozó döntések meghozatalának folyamatába, és amennyire csak lehetséges, meg kell értetni velük egy-egy szabály okait.
A főapát hozzátette: hívőként valljuk, hogy Isten a saját képére alkotta meg az embert, akinek ebből ered a méltósága. A gyermek méltósága és a jogai is. A felnőttek számára pedig kötelezettség a gyermekek jogainak biztosítása. A pedagógusok szemében ez olykor ijesztő, mondván: annyi joga van már a gyereknek, hogy a tanárnak nem maradt semmi… De látnunk kell, a tanárnak csak akkor lehetnek jogai, ha vannak kötelezettségei is, és a diáknak is csak akkor lehetnek kötelezettségei, ha vannak jogai.
Az egyházi személyek által elkövetett visszaélésekkel kapcsolatban Hortobágyi Cirill OSB a személyes véleményét és tapasztalatait osztotta meg a konferencia résztvevőivel. Amikor egy intézmény ilyen esettel kerül szembe, az első reakció – és nem is alaptalanul – mindig a félelem. Mi lesz az intézmény hírnevével? Hiszen minden iskola a jó híréből él… Ha ilyen bűncselekmény történik, az súlyosan károsítja az érintett közösség önbecsülését és összetartását is. A nyilvánosságtól való félelem emellett abból is táplálkozik, hogy a média sok esetben torzít, illetve egy-egy ügy kitárgyalása során súlyosbíthatja a bántalmazást.
A nyilvánosságnak azonban összességében mégis pozitív a hatása. Ha egy visszaélés napfényre kerül, az bátorságot adhat más áldozatoknak is, hogy megszólaljanak. Így pedig lehetőség nyílik arra, hogy segítséget kapjanak. Ha csak ennyi történik, már hálásak lehetünk a nyilvánosságnak – fogalmazott a pannonhalmi főapát. Emellett az igazság feltárulása segít abban is, hogy megfelelő megelőzési modelleket, protokollokat vezessünk be. A folyamat végén pedig megnő a bizalom az adott intézmény iránt. Ha egy közösség nyíltan vállal egy ilyen helyzetet, bár sebhely marad az arcán, összességében mégis szerethetőbbé válik.

Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .