Szívük örömével, Isten dicsőítésére

Fotó: Lambert Attila

 

De jó volna, ha egyszer mindannyian együtt zenélnénk, ha az egyházmegye zenei együttesei közösen lépnének föl! Az a megtartó erő, amit a zene jelent, összekovácsolhatná a katolikus életet! – adott hangot lelkesedésének a nagykanizsai Antal Tamás, az Antióchia és a Magvető közösség egyik fiatal tagja.
Kilenc könnyűzenei plébániai csapat fogadta el Varga László püspök meghívását az egyházmegyei ifjúsági és könnyűzenei napra. A Nagykanizsáról, Kaposvárról, Barcsról, Újudvarról, Siófokról, Marcaliból és Nagyatádról érkezett csoportok évtizedek óta szolgálnak már településük templomaiban. Ott vannak a szentmiséken, muzsikájukkal segítik a híveket a liturgia átélésében. Számukra a zenélés elkötelezettségük gyümölcse és tanúságtétel.
A gitáros zenét a fiatalok kedvelik a leginkább, és valóban fontos eszköz a megszólításukban. A Kaposváron bemutatkozó zenei együttesek tagjainak sorában azonban minden nemzedék képviselői ott vannak. Annak idején még fiatalon kezdtek együtt muzsikálni, ám ahogy telt az idő, házasságok köttettek, és gyerekek születtek, akik ma már maguk is szülők, és elhozzák közösségükbe a gyermekeiket is.
Ilyen sokgenerációs csapat a Magvető és az Antióchia közösség is. Évtizedek óta szolgálnak a zenéjükkel, több CD-t is kiadtak már, ám számukra a legfontosabb mégis az, hogy összetartoznak, közösségben élik meg hitüket, és tanúságot tesznek Istenhez tartozásukról, a megváltás öröméről. A zenélés számukra hitvallás – mondja vezetőjük, Némethné Horváth Emília, Memi.
Az egyházmegyei nap a kilenc zenei együttes bemutatkozásáról szól. Szinte valamennyi közösség évtizedes múltra tekinthet már vissza, és mindegyik megtalálta a megújulás útját: tovább tudták adni a stafétát a fiataloknak.
Istenről, hitről, elkötelezettségről, a kegyelem öröméről szólnak a dalaik. A dicsőítés, a fohász, a hálaadás hangjai szólalnak meg; egymást váltják a sodró lendületű, mozgósító és a meditatív dallamok, segítve az őszinte Istenhez fordulást. A zenészek tudják: szükségünk van a tűzre ahhoz, hogy a lelkünk Istenhez emelkedjen.
Varga László püspök és az esemény szervezéséért felelős Kisiván Csaba ifjúsági referens a program összeállítása során arra törekedett, hogy az együttesek bemutatkozása mellett lehetőség nyíljon a lelki feltöltődésre is.
Béri Renátó istenképünk formálásáról tartott előadást, bemutatkozott a Kaposvári Egyházmegye néhány intézménye, és a lelki töltekezést szolgálta a püspöki záró szentmise is. Bőven volt lehetőség a találkozásra, a beszélgetésre, a kapcsolatok építésére. A főpásztor komolyan vette a vendéglátó szerepét, az ismeretleneket is megszólította, elbeszélgetett a jelenlévőkkel, és buzdított, bátorított mindenkit. Az eseményen jelen volt sok-sok pap testvér, és az egyházmegyében élő szerzetesek is lelki beszélgetésre várták a résztvevőket. „Szeretnénk megmutatni, hogy az Egyház él, itt vagyunk, dolgozunk. Meghívtuk a kispapjainkat és az egyházmegye papságát. Nekünk, lelkipásztoroknak a fiatalok között kell lennünk, elérhetően és párbeszédre nyitottan. A teológiában és más tudományokban is jártas, hiteles emberekként kell szolgálnunk őket” – mondja Csaba atya.
Nem titkolja, hogy nem könnyű elérni a fiatalokat. Országos gond ez, de a Kaposvári Egyházmegyében még a területi adottságok is nehezítik a helyzetet. A nagyobb települések itt elszórtan helyezkednek el, a falvakban pedig alig élnek fiatalok. Az egyházmegyében nincs egyetem, így a felsőoktatásban tanulók a hétköznapokat távolabbi városokban töltik, és csak hétvégére térnek haza. Az egyházmegyének három oktatási intézménye van: két általános iskola és egy gimnázium. Nagybajomban és Csurgón Kol­ping-iskola működik, Nagykanizsán pedig a piaristák gondoskodnak a keresztény szellemű nevelésről. Az ifjúság elérésének fő terepe így a plébánia marad. Csaba atya szerint a legfontosabb a jelenlét, a személyesség és a hitelesség. A méretét, lakosainak és plébániáinak számát tekintve is a legkisebbek közé tartozó egyházmegyében családias a légkör, nem okoz gondot a közvetlen kapcsolattartás. Az emberek többsége ismerősként beszélget ezen a rendezvényen, és az összetartozásnak hamar részesei lehetnek az újonnan érkezők is.
A résztvevőknek lehetőségük nyílik szakmai ismereteik bővítésére, és lelki táplálékból sincs hiány. Csanády Lőrinc, a Boanergész együttes vezetője és zenésztársa, Marczell Márton arról tart előadást, milyen szerepet tölthet be a könnyűzene a liturgiában, és mit jelent az egyházi könnyűzene képviselőjének lenni. A budapesti Országúti ferences plébániatemplomban szolgáló, nagy múltú együttes tagjaiként mindketten arról beszéltek, mennyire fontos, hogy a zenekar szolgálatát valóban áthassa a liturgia szeretete. A zene sok keresőt tud az Egyházba vonzani.
A megtérés során átélt öröm kifejezésének is kiváló eszköze a zene, amelynek missziós szerepe van. Fontos azonban, hogy ne a zene miatt járjon az ember szentmisére. A liturgiában Krisztus tökéletes engesztelő áldozatát ünnepeljük, ezért a szakrális zene a szentmise felsőbbrendű céljainak van alárendelve – fogalmaz Csan­ády Lőrinc.
Előadásában Béri Renátó a szentháromságos istenképről beszél. Rubljov ikonja alapján igyekszik megértetni hallgatóságával, hogy az angyalként ábrázolt három isteni személy szeretetközösségébe van meghívva minden ember. Varga László püspök ezt a gondolatot viszi tovább szentbeszédében, amikor úgy fogalmaz: nincs az a csodálatosan berendezett gyerekszoba, ami fölérne a kicsik számára azzal az élménnyel, hogy az éjszaka sötétjében a szüleik mellé bújhatnak az ágyban. Az ember életének forrása ugyanis a Szentháromság szeretetközössége; kiteljesedésünk is csak a három isteni személy szenvedélyes szeretetközösségében lehetséges. Itt élhetjük át a tökéletes biztonságnak és Isten belénk vetett töretlen bizalmának tapasztalatát, ami bűneink ellenére sem törik meg. Isten szeretetét ajándékba kapjuk, ingyen van, ahogyan a napfény is. A Kaposvári Egyházmegye ifjúsági rendezvényének résztvevői megtapasztalhatták, milyen jó ebben a szeretetben sütkérezni.

Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .