Mi is az a püspöki szinódus?

Fotó: news.va

 

A világ püspöki konferenciái létszámuk arányában egy vagy több szinódusi tagot választanak. A tanácskozásra a pápa is kinevez résztvevőket, illetve világi szakértőket is. A tanácskozáson a vatikáni hivatalok és a szerzetesrendek is képviseltetik magukat. Az üléseken összesen három-négyszáz személy vesz részt. A tárgyalások részint plenáris üléseken, részint pedig kisebb (nyelvi) csoportokban folynak.
A szinódus létrejöttekor aligha gondoltak arra, hogy eljöhet az idő, amikor a püspöki szinódus átveheti az egyetemes zsinatok szerepét. Története folyamán az egyház huszonegy egyetemes zsinatot tartott. A püspökök száma azonban egyre nőtt, s ma már ott tartunk, hogy nem is igen lehetne hatékony zsinati megbeszéléseket folytatni. 325-ben az I. niceai zsinaton 218 püspök vett részt.
Az 1545-ben kezdődött trentói zsinat legnépesebb ülésein sem voltak többen kétszáznál. Az 1869-ben kezdődött I. vatikáni zsinaton 774 volt a zsinati atyák létszáma, a II. vatikáni zsinaton pedig 2500 püspök ült a Szent Péter-bazilika tribünjén. Mára azonban már 7000-re tehető a világegyház püspökeinek száma.
Szabó Ferenc SJ nincs egyedül azzal a megállapításával, hogy Ferenc pápa számos megnyilatkozása azt jelzi: a püspöki szinódus szerepét és módszerét is meg akarja reformálni a zsinati kollegialitás és a „szinodalitás” szellemében. A szentatya már „szinódusi folyamatról” beszél. A mostani ülésen a kétszázhetven szinódusi atya nemcsak plenáris üléseken tárgyal, hanem kis csoportokban is. E testületek állásfoglalását a tanácskozás mindhárom hetének végén nyilvánosságra hozzák. A korábbi szinódusokon a csoportokban folyó egyeztetésekre kevesebb idő állt rendelkezésre.
A plenáris üléseken elhangzó háromperces felszólalások teljes szövege nem kerül a nyilvánosság elé. A pápa úgy gondolja, a szinódusnak „védett területre” van szüksége, hogy a Szentlélek működhessen, és a résztvevők szabadon beszélhessenek. A tavalyi szinódust egyesek kevéssé átláthatónak ítélték. A mostani ülésen tizennyolc meghívott házaspár kap szót.
Még nem tudni, hogy a háromhetes tanácskozás végén azonnal nyilvánosságra kerül-e a pápa döntése. Tény azonban, hogy a szentatya a záródokumentum megszerkesztésére egy valamennyi világrészt képviselő, kilenctagú bizottságot hozott létre. Ennek tagjai között ott van Erdő Péter bíboros, a szinódus főrelátora, Bruno Forte érsek, különleges titkár, Donald William Wuerl wa­shingtoni bíboros érsek, Victor Manuel Fernández püspök, az argentínai katolikus egyetem rektora és Adolfo Nicolas Pachón jezsuita generális. A záródokumentumot a pápa áttanulmányozza, majd dönt arról, hogy esetleg átdolgozza-e.
A tanácskozáson a munka tizenhárom, egyenként húsztagú csoportban zajlik október 6-tól három héten át. A csoportok közül négy angol, három-három spanyol és francia, kettő olasz, egy pedig német nyelvű. A sajtó nyilvánosságát ötven püspök felváltva tájékoztatja az eseményekről.
Október 17-én ünnepélyesen megemlékeznek a püspöki szinódus intézménye fennállásának 50. évfordulójáról. Az esemény vezérszónoka Christoph Schönborn bécsi bíboros érsek lesz, és felszólal öt kontinens öt bíborosa is.

Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .