A családszinódus újabb fázisa

A családszinóduson szerdán, október 7-én tartották az első kiscsoportos megbeszéléseket. A csoportok nyelvek szerint jöttek létre: négy angol,  három-három francia és olasz, két spanyol és egy német nyelvű kis csoportban folynak a szinódusi munkák. Ezen a héten szerdán és csütörtökön, majd jövő héten hétfőn és kedden, továbbá október 17-én délután, 19-én egész nap illetve 20-án délelőtt zajlanak a nyelvi csoportok munkamegbeszélései.
Szerdán délelőtt már a konkrét munka kezdődött el az egyes csoportokban. P. Lombardi a szerdai sajtókonferencián megjegyezte, hogy az egyes szinódusi atyák szabadságában áll, hogy az ő saját szinódusi felszólalásukat közzéteszik-e, nyilatkoznak-e róla, vagy nem. Mindebből világos, hogy központilag ezeket a felszólalásokat nem publikálják.
Charles Chaput philadelphiai érsek, aki nemrég házigazdaként köszönthette otthonában Ferenc pápát, az angol nyelvű csoportok munkáját értékelve kijelentette: „A szinódusi tapasztalata azt mutatja, hogy széles spektrumban kell szemlélni az egyetemes egyház tapasztalatát a családról és nem ajánlatos csak az egyes országok gondjaira figyelni”. Több angol nyelvű szinódusi atya kifogásolta, hogy „az Instrumentum Laboris nem tükrözi kellőképpen az egyház egyetemességét. Szükség van egy komoly párbeszédre a helyi egyházak és az egyetemes egyház között. Mi nem azért vagyunk itt, hogy győzzünk a saját szempontjaink szerint, hanem hogy együtt eljussunk arra az igazságra, amit az Úr határozott meg az egyháza számára”.
Laurant Ulrich, Lille érseke a francia nyelvű kiscsoportok munkájáról azt hangsúlyozta, hogy „a közös nyelv ellenére milyen eltérő és sokszínű az egyház véleménye a család és a házasság témájáról. A különféle szempontok megjelenése mellett szép volt látni azt a közös szándékot, mely az egyház egységét tartotta szem előtt”. (VR)

Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .