Könyvmásoló szerzetesek éltek hajdan a Star Wars sziklaszigetén

Fotó: Pinterest

 

Ugyanezt a világvéginek tűnő, de valójában az ír partvidéktől nyugatra található szikla­meredélyt láthatjuk viszont a nyolcadik részben. A Csillagok háborúja gigantikus fantáziavilága javarészt digitális effekteknek köszönhető, ez a valószínűtlen helyszín azonban nagyon is valódi. Sőt, a valóságban is fontos szerepet játszott a sötétség és a fény közötti civilizációs ütközetben – mutat rá a Catholic Herald szerzője.
A Skellig Michael, azaz a Mihály-szikla azonban nem csak a Star Wars-filmek miatt jelentős: a VI–VIII. század tájékán szerzetesek éltek ezen a szinte megközelíthetetlen helyen. Kertet műveltek, és madártojásokat gyűjtöttek, illetve bármit, amit találtak. A téli hónapok teljesen elvágták őket a civilizációtól. A létfenntartás és az imádság mellett fagyos celláikban az evangéliumokat és más ősi szövegeket másoltak. A Szent Mihály főangyal nevét viselő sziklasziget kizárólag nyáron megközelíthető, ilyenkor is csak akkor, ha az időjárás kegyes hozzánk. A látogatóknak hatszáz lépcsőfokot kell megmászniuk, hogy elérjék a hajdani monostor romjait. Mindez az egykori szerzeteseknek inkább hasznukra vált, hiszen elég kellemetlen látogatók is érkezhettek hozzájuk: a vikingek.
A Catholic Herald Thomas Cahillt idézi, aki szerint az írek „megmentették a civilizációt” – elvitték azt Angliába. Az ír szerzetesek jelentős szerepet játszottak a keresztény hit terjesztésében. Az ő közreműködésüknek köszönhető Northumbria aranykora, amikor felépült a csodálatos lindisfarne-i kolostor. Ez idő tájt alkotott Beda Venerabilis, azaz Szent Béda író és tudós, az angol történetírás atyja, az egyházatyák műveinek fordítója. 700 körül keletkezett a lindisfarne-i evangéliumoskönyv, ez a színpompás mestermunka – egy olyan korban, amikor a legtöbb kötetet legfeljebb három szín díszítette.

Forrás: Catholic Herald/VN

Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .