Védőszent az új évre: itt a „szentgenerátor”

Fotó: Vatican News

 

Az angol nyelvterületen élő katolikusok az elmúlt hetekben szinte biztosan találkoztak a „szentgenerátorral”, amelyet Jennifer Fulwiler író, rádiós műsorvezető álmodott meg néhány évvel ezelőtt, és amely a „szenthúzás” egyes közösségekben népszerű újévi szokását helyettesítheti.
Az internet előtti időkben többnyire egy kedves barát vagy a közösség valamely tagja révén értesülhettek az emberek arról, hogy ki az ő védőszentjük az adott évben. A hívek régi szokás szerint kis cédulákra írták fel a szentek neveit, és a szilveszteri mulatságon vagy valamikor az új év kezdetén találomra húzhattak egy nevet a kalapból.
Az interneten hozzáférhető „szentgenerátor” angol nyelvű oldal, ám használata minimális nyelvtudással is egyszerű (http://saintsnamegenerator.com).
A nyitófelületen rá kell kattintani a Find a Saint for Me! (Keress egy szentet nekem!) utasításra. A következő felület ezután arra kér, hogy amíg a gép dolgozik, imádkozzunk egy kicsit, majd ha úgy érezzük, készen állunk a szentünkkel való találkozásra, klikkeljünk a Show Me My Saint! (Mutasd meg a szentem!) feliratra.
Ezt követően megjelenik a szent neve, ünnepnapja, illetve az, hogy hagyományosan minek a védőszentje. Alatta egy link található, amelyre rákattintva többet is megtudhatunk a szentünkről, de dönthetünk úgy is, hogy új szentet választunk magunknak.
Mi értelme van egy ilyes­féle „szenthúzásnak”? Az előttünk álló év során megismerhetjük az adott szent életét és lelkiségét. Amit megtudunk róla, azt beépíthetjük a saját lelki életünkbe, és közben­járását is kérhetjük a szándékainkért. Segítségével növekedhet az imába vetett bizalmunk, és gyarapodhat mennyei barátaink száma is.
Természetesen, mint mindig, ebben az esetben is igaz, hogy annyit kapunk a kapcsolattól, amennyit mi magunk belefektetünk. A szentek „jól neveltek”: ha mi nem keressük velük a kapcsolatot, ők nem fognak zargatni bennünket – úgyhogy nem árt, ha mostantól naponta szólunk hozzájuk.
Az Aleteia nemzetközi katolikus portál egyik szerzője, Elizabeth Scalia elmeséli, hogy ő maga évekig rosszul kezelte ezt a kérdést, amíg egy domonkos nővér helyre nem tette. „A szent választ ki téged, nem fordítva” – világított rá a szerzetes nővér. „Ez azt is jelentette számomra, hogy ha egy szentnek vagyok annyira fontos, hogy bekopogjon hozzám, bolond lennék nem ajtót nyitni neki. 2010-ben, már ennek a tudásnak a birtokában, eldöntöttem, hogy naponta egy fohásszal fogom üdvözölni védőszentemet: »Néri Szent Fülöp, tanítsd meg nekem, amit tudsz!«” Elizabeth Scalia ezután egész évben sokat olvasott Fülöpről, illetve böngészgette fennmaradt mondásait. 2010 így élete egyik legkalandosabb, legemlékezetesebb, legörömtelibb éve lett. Néri Szent Fülöp keze nyomát számtalanszor vélte felfedezni az esztendő során.
Néri Szent Fülöp olyannyira figyelmes védőszentnek bizonyult, hogy Elizabeth évekig nem is akart más szentet „húzni”. Mostanra azonban ott motoszkált benne a „szentgenerátor” kínálta lehetőség, így végül elszánta magát, és „húzott” egy új védőszentet erre az évre: mégpedig Borromeo Szent Károlyt. Kezdetben csupán egyetlen dolgot tudott róla: Néri Fülöp barátja volt. Amin természetesen nincs is mit csodálkozni… Azóta utánaolvasott az életének, és megtudta róla, hogy nemcsak a katekéták és a szeminaristák védőszentje, hanem a súly­felesleggel küzdők és a fogyókúrázók égi pártfogója is. Elizabeth életében nagyon is aktuális ez a két terület – néhány nappal a húzás előtt imádságban is feltárta ezeket, s belátta, hogy mindkettővel kapcsolatban megvilágosításra szorul.
Azoknak, akik valamiért rémisztőnek érzik, hogy egy egész évre védőszentet válasszanak maguknak, az Aleteia szerzője azt javasolja, hogy csak egy hónapra kérjenek maguknak szentet, vagy akár csupán egyetlen speciális esetre. A lényeg, hogy fogadják nyitottan, amit meg akar tanítani nekik.

Forrás: Aleteia.org/VN
Fordította: Verestói Nárcisz

Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .