Kisboldogasszony-búcsú Máriakönnyén

Fotó: Koprivanacz Kristóf

 

A nyitó szentmisét Szakács Tibor, a bajai Szent Szív-templom plébánosa, az esti szentmisét Benyik György professzor, a Szegedi Nemzetközi Biblikus Konferencia igazgatója celebrálta. Az esti szentségimádás és a rózsafüzér imádság után Fülöp Ernő kalocsa-belvárosi plébános mondott szentmisét az elhunytakért. Vasárnap reggel 6 órától kezdődtek a szertartások, horvát és német nyelven is, mivel Máriakönnye (Vodica) több nemzetiség kegyhelye. A homíliák tematikájához a kegyhely vezetője, Schindler Mátyás plébános útmutatása szerint Ferenc pápa Laudato si’ kezdetű enciklikája szolgált alapul.
A Kisboldogasszony-búcsú főmiséjét Bábel Balázs kalocsa-kecskeméti érsek mutatta be szeptember 8-án. Mária születése jelenti az üdvösségtörténet hajnalát – hangzott el az érseki homíliában. Az isteni erényekről – hit, remény, szeretet – szólva a főpásztor hangsúlyozta: a Szűzanyában mindegyik erény a legmagasabb szinten valósult meg, példát adva nekünk.
Ha hisszük, hogy Isten a teremtőnk, és szeret bennünket, akkor nehéznek tűnő törvényeit is egészen más lélekkel tudjuk megtartani, mert a hit erőt ad ehhez. Szűz Máriának rendíthetetlen volt a hite, hitt Isten erejében és kegyelmében. A remény erőt ad ahhoz, hogy túllássunk a jelen gondjain – mondta Bábel Balázs. A szeretetről Nagy László híres verse alapján beszélt: „S ki viszi át fogában tartva / a Szerelmet a túlsó partra!” A szeretetet visszük magunkkal odaátra, mely önzetlenné válik, és olyanná, mint az Istené, amely fölötte áll a pillanatnak, s megmarad. Ezért mondja Szent Pál apostol: minden elmúlik ebben a világban. Kell a hit, kell a remény, de a szeretet marad meg – hangsúlyozta a szónok.
Vodica szó szerint vizecskét jelent. Ilyen szép költői nevet adtak neki a harmincas években: Máriakönnye. XVI. Benedek emeritus pápa egy prédikációjában, Lourdes-ban hangzott el a következő: „Mária mosolya az élő víz forrása.” Jézus azt mondta, akik benne hisznek, azoknak a szívéből élő víz forrása fog feltörni. Keleten a víz sokkal nagyobb kincsnek számított, mint errefelé. S mivel a víz tisztított és éltetett, szomjat oltott, a legfontosabb volt az ember számára.
A kegyhelyeken fel-feltörő víz annak a jelképe, hogy Szűz Máriában ott volt az élő víz forrása: a hitében, a reményében és a szeretetében. Ő gyógyít, tisztít és hív bennünket – fogalmazott szentbeszédében Bábel Balázs érsek. – Így ünneplünk a mai szép születésnapi ünnepen, Kisboldogasszony napján, azzal a belső, családias örömmel, ahogyan az édesanyánkat köszöntöttük. A születésnap katolikus tájakon mindig bensőséges ünnep volt: ilyen benső, családias ünneppel köszöntjük itt, Máriakönnyén Szűzanyánkat, Kisboldogasszonyt, hogy születése megörvendeztessen bennünket, s hogy emlékezzünk rá, mert az igazság napját, Jézus Krisztust tőle kaptuk. Ez a nap aranyozza be az életünket, s az élet sötétségében, a botorkálásban mutasson nekünk utat földi életünkben és örök életünk felé.

Forrás: Kalocsa-Kecskeméti Főegyházmegye

Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .