„Imádom…!”

A szülő ilyenkor – bizonyára sokadszorra – azt próbálja gyermekének eszébe vésni, hogy az imádat olyasmi, ami nem szólhat bárkinek, bárminek. Imádatunk tiszteletet jelent, a magunk alávetését, a feljebbvaló elismerését. Ez pedig egyedül a mindenható Istennek jár, aki az ég és a föld ura.

A gyermek viszont a kakaós palacsinta iránt érzett rajongása szétkürtölésével arról az örömről mesél, amelyet az ismerős és vágyott finomság okoz neki. Az édesanyának szóló „imádlak” pedig a meghittség átélését fejezi ki, azt, hogy a kicsi édesanyja ölében megértést és biztonságot tapasztal meg, gyengédséget él át, amelyért hálás.


Bár a palacsinta, de még az édesanya gondoskodása is csak távolról közelíti a Mindenható irántunk való szeretetét és az általa ígért boldogságot, mégis átélhetünk valamit ezekben a földi örömökben, ami halvány, ámde ígéretekkel kecsegtető mása annak az isteninek – egyfajta ízelítő belőle.

Ezért automatikus – bár teológiailag helytálló – sablonmondatok helyett fontoljuk meg inkább, miről is mesél gyermekünk ujjongása, sóhaja! Próbáljuk megérteni az örömét, és igyekezzünk ehhez kapcsolódni, amikor Istenről beszélünk neki. A palacsintával kapcsolatban talán így: „Örülök, hogy ennyire tudsz lelkesedni, azt hiszem, ez nagyon is az Úristen akarata szerint való. Bár nem egészen jó szót használtál, mert biztos vagyok benne, hogy a palacsintát nem tisztelni, hanem inkább megenni akarod…” Az édesanya iránti szeretet kifejezésére pedig valami efféle választ adhatunk: „Egészen meghatódtam, hogy ilyen közel érzed magad hozzám. Látod, a Jóistennek pont ez volt a szándéka, mikor egymásnak adott minket. Így akarja megsejtetni velünk, milyen óriási lehet a szeretete! Ő ebben a legjobb: ezért imádatunkat egyedül az övé lehet, mert ő a mi Istenünk.”

Így összekapcsolva gyermekünk életének apró mozzanatait, élményeit Istenről tanító szavainkkal, azt remélhetjük, hogy Isten iránti imádata nem reflexes kötelesség lesz majd, hanem saját örömteli tapasztalatán alapuló, tudatos döntés.

Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .