Alkoholizmus, szenvedélybetegség

Bár nem egészen problémamentes, mégis létezik egy nemzeti stratégiánk a drogok kérdésének társadalmi szintű kezelésére. Ugyanakkor a legpusztítóbb hazai drog, az alkohol okozta problémák kezelésére a mai napig sem születtek tervezetek, vagy legfeljebb csak az asztalfióknak. Az egyén, a család és a társadalom is ugyanazt az elhárító magatartást választja: a gondok tagadását. A következményekkel pedig naponta találkozunk a családban és a környezetünkben egyaránt. A család egy kis társadalom, a társadalom pedig lélektani működését tekintve sokban hasonlít a családra. A társadalom józansága függ a családok józanságától, de ez fordítva is igaz.


Létezik a környezetemben olyan többgyermekes, hitét gyakorló katolikus család, ahol azt a megoldást választották az alkoholproblémára, hogy nem beszélnek róla. Soha, senkinek. Sem a szűk családon belül, sem másoknak. Nem elhatározásból vagy dacból. Egyszerűen csak így alakult, s így tart már tizenöt éve. Mindenki szenved, némán, összeszorított fogakkal, és imádkozik. Apa pedig iszik, már csak töményet, sokat, lopva, bűntudattal. Alig áll a lábán, egyre kevésbé lehet számítani rá… A többiek pedig hallgatnak, halogatnak. Amíg akkora nem lesz a baj, hogy már nem lehet nem beszélni róla.

A most induló cikksorozat elsődleges célja, hogy beszéljünk e gondokról. Mindarról, amit tudni érdemes az alkoholproblémáról ahhoz, hogy ne későn, sőt, inkább minél előbb jöjjünk tisztába azzal, mit tehetünk egészségünkért, józanságunkért. Mit tehetünk az alkoholbetegséggel szemben, amely ellen nincs védőoltás, s amelytől nem véd meg a keresztény hit mindennapi gyakorlása sem. Ha megvédene, nem lett volna szükség a Leányvári Hivatásőrző Ház létrehozására sem, ahol alkoholbeteg katolikus papok és egyházhoz közel álló szenvedélybeteg emberek gyógyítása folyik, Európában egyedülálló módon, Istennek hála, már 2005 óta.

Mit tehetünk akkor, ha elvileg bárkinek, aki alkoholt fogyaszt, lehetnek alkoholproblémái? Elsősorban ismerjük meg a betegséget elősegítő és gátló tényezőket, saját érintettségeinket, lehetőségeinket és határainkat. A sorozat írásaiban igyekszünk bemutatni az alkoholbetegség kezelésének módozatait a megelőzésétől a felépülésen át a visszaesés megelőzéséig.

Magyar Máltai Szeretetszolgálat
Fogadó Pszichoszociális Szolgálat
www.kimondhato.hu

Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .