Marad tehát a főzés. Sokakat azonban elijeszt a konyhából a gondolat, hogy egy végigdolgozott nap után még egy vagy másfél órát robotoljon a vacsora miatt. A világ talán leghíresebb tévés szakácsa, Jamie Oliver megoldást kínál e problémára: legújabb főzős sorozatában (Jamie 15 perces kajái, amelyet nálunk a Tv Paprika tűzött műsorára) negyedóra alatt elkészíthető ételeket mutat be. Az ember még el is hiszi, hogy ezek a fogások összedobhatók ennyi idő felhasználásával — klasszikus vagy éppen egzotikus ételek végletekig leegyszerűsített változatait alkotja meg, és nem próbálja meggyőzni a nézőt, hogy a konyhában a tökéletességre kell törekedni. Ha kifolyt a sajt, vagy kicsit több fokhagyma került a salátaöntetbe, annyi baj legyen — legalább finomabb lett a vacsora…
Jamie azzal is elkápráztat bennünket, hogy a tizenöt percben még arra is marad ideje, hogy konyhai praktikákat mutasson: hogyan szeleteljünk hagymát szakszerűen, vagy hogyan készítsünk ízesített ecetet. Igazán lenyűgöző. Ám a gond ott kezdődik, hogy egy hétköznapi háziasszonynak,
-férfinak messze nincsen olyan jól felszerelt konyhája, mint a stúdió, ahol Jamie alkot. És persze annyi tapasztalata sincs — egy átlagos embernek csak a zöldségek felszeletelése tartana negyedóráig. És akkor még nem is szóltunk arról, hogy a vacsorakészítés szerves része a bevásárlás, illetve a mosogatás is. Ezzel pedig végleg túllépjük az időkeretet. Be kell látnunk, Jamie tizenöt perces kajái ötletnek jók ugyan, de a gyakorlatban kivitelezhetetlenek. Ugyanakkor: ötletnek tényleg jók — ha a valóságban harminc, negyven perc alatt megvagyunk velük, máris sokat segítettek abban, hogy esténként még elfogadható idő- és energiabefektetéssel az ebédlőasztalra varázsoljunk valami normális ételt.