Farsangi készülődés

Sok szülő találja magát szemben hasonló problémával ilyentájt, s gyakran már csak kevés idő jut a jelmez elkészítésére. Persze egyszerűbb a boltban megvásárolni a kész ruhát, de az egyrészt nagyon drága, másrészt pedig fönnáll a veszély, hogy valakinek éppen ugyanolyat vesznek a szülei, és lehet, hogy sírás lesz a mulatság vége. Érdemes tehát időt szánni arra, hogy gyerekünkkel közösen találjuk ki és készítsük el a jelmezt, mert így biztosan egyedi darabot alkotunk. Ráadásul az együtt töltött idő olyan szép emlék lesz majd, amit egész életünkben jó érzéssel idézhetünk fel.

Először is nézzünk körül a lakásban! Kinőtt ruha, lyukas zokni vagy harisnya biztosan akad minden háztartásban. Aztán engedjük el a fantáziánkat, hadd szárnyaljon! Tavasztündér, jegesmedve és Mary Poppins után kis Ági idén mosómedve szeretne lenni. Hogyan változtassuk át? Ezen töprengtem már napok óta, amikor az egyik fiókból egy fekete harisnya került elő. A farka abból készül majd. Kitömjük vattával vagy szivacsdarabokkal, fehér csíkokat varrunk rá, de lehet, hogy fehér festéket használunk. Szürke pulcsi, fekete nadrág, kartonpapírból készített fülek és szemüveg, s máris kész a mosómedvénk. Bár elképzelhető, hogy változik a terv, sosem lehet tudni…

Gyorsan és egyszerűen elkészíthető jelmezötleteket találunk az interneten is, ha már végképp nem jutunk dűlőre, és energiánk sincs gondolkodni. Lehet például Túró Rudi is a gyermek. Csak egy régi lepedő kell hozzá, amelyre textilfestékkel fölfestjük a piros pöttyöket, a vonalkódot, a feliratot, majd a gyerek köré tekerjük, biztosítótűvel megtűzzük, és kész. Ha szellem szeretne lenni, elegendő egy fehér nadrág vagy harisnya és egy lepedő, amin lyukakat vágunk a szemnek, az orrnak és a szájnak. Ha fekete hosszú ujjú pulóvert, fekete nadrágot, fekete sapkát és fehér sálat adunk gyermekünkre, akkor helyre kis kéményseprő lehet belőle, csak a kéménytisztító kefét kell „összehozni” valahogy. Egy kiszuperált üvegmosó kefe fejét fekete akrilfestékkel lefújjuk, majd száradás után kétszer hajlakkal is, hogy a festék ne peregjen le, aztán már csak a „láncot” kell kitalálnunk, hogy a gyerek a vállára tekerhesse. Kisfiúk lehetnek akár velencei gondolások is, ehhez csak csíkos póló és fekete nadrág szükséges. A derekukra és a nyakukba piros övet, kendőt köthetünk, az evezőt pedig kartonból készíthetjük el. Szalmakalappal vagy anélkül is vízre szállhatnak. Egyszerű elkészíteni a tükörtojásjelmezt is. Hogy miként? Ezt az olvasók fantáziájára bízom. (Érdemes szétnézni például a www.gyermeksziget.hu/farsangi_jelmezek.php vagy a szi­nes­ot­letek.blog.hu oldalon!)

Ha a jelmezes valami produkciót is bemutat, még színesebb az előadása a maszkabálon. Hozzájárulhat a jó hangulathoz akár énekkel, akár verssel is. Sarkady Sándor nyolcsorosa már csak a jókívánságok miatt is jó választás lehet: „Fruskák, Zsuzskák, Dorottyák, / Járjátok a bolondját; / Dínomdánom, vigalom – / Nincs a táncra tilalom! // Maskarások, bolondok, / Rázzátok a kolompot; / Takarodjon el a tél – / Örvendezzen, aki él!”

Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .