Egyetemközi megállapodás Zágrábban

A 2005-ben alapított egyetem, amely jelenleg teológiai, szociológiai, pszichológiai és történelem fakultással rendelkezik, az elmúlt években jelentős fejlődésen ment keresztül. Kialakította az Apostoli Szentszék és a Horvát Köztársaság által támasztott kritériumoknak megfelelő képzési rendjét, kiépítette – és folyamatosan építi – hazai és nemzetközi tapasztalatokkal rendelkező oktatói gárdáját, továbbá lépésről lépésre újítja fel azt a XIX. századtól laktanyaként használt épületegyüttest, amely Zágráb belvárosában otthont ad az intézménynek. Az egyetem elismertségét jelzi, hogy az ünnepség keretében Josip Bozanić bíboros átnyújtotta Żejko Tanjićnak a rektori láncot. Az egyetemi napon Szuromi Szabolcs Anzelm, a PPKE rektora az oktatás, a tudományos kutatás és a nevelés örök értékekre épülő szükségességéről mondott beszédet. Alessandro D’Errico érsek, Horvátország apostoli nunciusa a pápa üdvözletét tolmácsolta, és a katolikus egyetem missziójáról beszélt; Ružica Beljo Lučić miniszter asszony pedig a katolikus egyetemnek a horvát felsőoktatásban betöltött különösen fontos szerepéről szólt.


A Horvát Rektori Konferencia nevében Ante Uglešiƒ köszöntötte az egybegyűlteket. Milan Bandič, a Horvát Tudományos Akadémia elnöke arról beszélt, hogy a katolikus egyház a történelem során Horvátországban is mindig élen járt a tudomány művelésében. Végül Ivo Josipović, a Horvát Köztársaság elnöke hangsúlyozta annak a feladatnak a fontosságát, amelyet a zágrábi katolikus egyetem lát el az ország európai identitásának legmagasabb szintű megjelenítésében. Az ünnepség kiemelt szónoka Erdő Péter bíboros, esztergom–budapesti érsek, az Európai Püspöki Konferenciák Tanácsának elnöke volt, aki Képes-e egy mai képzett európai ember hinni Jézus Krisztus, Isten Fia istenségében? címmel tartotta meg előadását. Az ünnepi ülésen nagy számban képviseltették magukat a horvát püspöki kar tagjai, a horvátországi egyetemek rektorai, valamint a HKE oktatói és hallgatói. A Horvát Katolikus Egyetem és a Pázmány Péter Katolikus Egyetem között kiépülő szoros kapcsolatot jelzi, hogy Żejko Tanjić rektor még ezen a héten Magyarországra látogat.

Havasiné

Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .