Horvát testvérlapunk Magyarországról

Az írás hazánkat bemutatva felhívja a horvát olvasók figyelmét arra, hogy itt készül a híres Zsolnay-porcelán, itt található a csodálatos esztergomi bazilika, és itt él az a nép, amely büszke Szent István királyára. A horvát népnek nem szabad megfeledkeznie arról a csendes, támogató jelenlétről, amellyel Magyarország kiállt az önálló horvát állam mellett, amikor a polgárháború idején befogadta a menekülteket. S arról sem, hogy Magyarország állhatatos közbenjáróként támogatta Horvátország csatlakozását az Európai Unióhoz.


A katolikus egyház szerepéről a következőket mondta a katolikus lapnak Iván Gábor: Magyarország legtöbb hívőt számláló közössége a társadalmi érdek és a közjó üzenetének hordozója, közbenjár a humánus emberi hozzáállásért, az emberi élet tiszteletéért. Magyarországon nagy tekintélynek örvendő egyházi oktatási intézmények működnek, és számos katolikus szociális intézmény szolgálja a rászorulókat, az időseket, de országszerte működnek gyermek- és családközpontok, függőségben élőket segítő otthonok, lelkisegély-szolgálatok is, amelyek nagy hasznára vannak a magyar társadalomnak.

Horvátország június elseje óta hivatalosan is tagja az Európai Uniónak, ezért is fontos hangsúlyozni, hogy a két országot szorosan összeköti a történelme. A közös királyság részeként eltöltött nyolcszáz év, a közös kultúrkörbe tartozás és a közös értékek tisztelete tökéletes magyarázatot adnak az elmúlt két évtized szoros együttműködésére is. Nagyra értékeljük a horvát nép hazaszeretetét, a keresztény értékek megbecsülését, a szeretetet és a tiszteletet a család és a közösség iránt. Horvátország önmagában is megvalósítja az Európai Unió alapelvét: az egységet a különbözőségben. Az ország északnyugati része, Szlavónia, Lika, Kvarner, Isztria, Dalmácia – mind-mind a horvát kultúrát, hagyományokat és értékeket gazdagítják. Magyarország és Horvátország jövőbeni együttműködésében nagy szerepet játszik a két ország közös európai uniós tagsága. Mindkét ország érdeke a harmonikus együttműködés az Európai Unión belül, a közös nemzetközi és gazdaságpolitika, amelyet különösen is jelentősnek tartok, hiszen szomszédos országok vagyunk. Közös érdekünk az összehangolt mezőgazdasági és energiapolitika, a közös politizálás a szomszédos országokkal, valamint az azonos álláspont kialakítása az Európai Unió jövőjével kapcsolatos kérdésekben, hogy az unió tovább szélesedhessen Délkelet-Európa irányába is. Magyarország Közép-Európával kapcsolatos ismeretei kiegészíthetik Horvátország délkelet-európai tapasztalatait, s így a két ország kölcsönösen erősítheti kétoldalú kapcsolatait valamennyi területen – hangsúlyozta Iván Gábor nagykövet a Glas Koncila katolikus hetilapban megjelent interjúban.

Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .