Advent Boldog László családjában

Minden este lassan közelebb rukkolnak az eljövendő Kisjézushoz. Akinek üres jászolába kerülnek a kis áldozatok papírdarabkái.” – Így írja le naplójában családja adventi készületét az öt esztendeje Rómában boldoggá avatott Batthyány- Strattmann László. Természetes, hogy nagy eseményt jelentett a karácsony ebben a vallásos családban, ahol minden reggel valamennyien szentmisén vettek részt, áldoztak, majd az édesapa rövid hálaadásra, beszélgetésre gyűjtötte össze a gyermekeit. Készültek az ünnepre lelkileg, de karitatív módon is. Náluk is szokás volt, hogy a jó cselekedetek után egy kis szalmaszálat helyeztek a nagyszobában elhelyezett jászolba, ahová aztán a karácsonyfa került.

Az édesapa gondosan összeírta, hogy gyermekei mit szeretnének karácsonyra. Naplójában feljegyzi, hogy egy alkalommal, amikor sorra vette, melyik gyermek mit kér a Kisjézustól, Karlinak, a legkisebb gyermeknek még eszébe jutott valami. Gondolj a szegény gyerekekre – válaszolta az édesapa. Azoknak is kell ajándékot adnunk. Ezt már ne kérd! Amikor pedig elérkezett a karácsonyi ünnepség, melyet az úgynevezett márványteremben rendeztek meg, ott rendkívül sok ajándék sorakozott, amit a város szegényeinek osztottak szét. Nagy pedagógiai bölcsességre vall, hogy Boldog László a gyermekeit bízta meg azzal, hogy adják oda az ajándékokat. A gyermekek is nagyon örültek, és a megajándékozott számára sem volt megalázó, hogy egy gyermektől kapta, és nem a gróf úrtól. Ezt követően pedig, amikor hó volt, szánkóval vitték az ajándékot azokhoz a családokhoz, amelyeknek tagjai nem tudtak eljutni a kastélyba. Felkeresték őket, és megint csak a gyerekek adhatták át a csomagokat.  A karácsonyt is a jelmondata szellemében élte meg a szegények orvosa: „Ha boldogok akartok lenni, tegyetek másokat boldoggá.” Mi magunk is akkor tudunk igazán boldogok és megelégedettek lenni, ha örömet szerzünk másoknak, különösen azoknak, akik leginkább rászorulnak.

Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .