Díjak – a haza javát szolgálóknak

E szándék jegyében tartották meg a Bethlen Gábor Alapítvány díjátadó ünnepségét az Eötvös Loránd Tudományegyetem Jogi Karának dísztermében december 5-én, a kettős állampolgárságról 2004-ben rendezett, gyászos emlékű népszavazás évfordulóján.

Az egyébként 1987 óta Illyés Gyula születésnapjához kötődő ünnepi eseményen az arra érdemes személyeknek és szervezeteknek a Bethlen Gábor-díjat, a Márton Áron-emlékérmet, a Tamási Áron-díjat adták át az alapítvány kurátorai. A Bethlen Gábor Alapítvány kitüntetései – amellett, hogy politikai és közéleti jelentőséggel bírnak – hozzájárulnak a díjazottak és közösségeik jobb megismeréséhez is. A díjakat nagyobbrészt a világ harminckét országában élő külhoni magyaroknak ítélték oda, de megtiszteltetésben részesültek más, főleg közép-európai nemzetek képviselői is, mint például a közelmúltban elhunyt cseh Bohumil Hrabal vagy a lengyel Zbigniew Herbert, akik Bethlen Gábor-díjban részesültek.

Az idei Bethlen Gábor-díjat Erdélyi Géza felvidéki református püspöknek és Rózsás János írónak nyújtották át. Márton Áron-emlékérmet kapott Bábel Balázs kalocsa-kecskeméti érsek, Kiss József, a marosvásárhelyi Bolyai Farkas Líceum nyugalmazott természetrajztanára és Szente Imre Svédországban élő író, költő, műfordító. Tamási Áron-díjban részesült Sipos Lajos irodalomtörténész. A Teleki Pál-érdemérmet vehette át Illyés Mária művészettörténész, Makovecz Imre építész, Papp Lajos szívgyógyász, Teleki Júlia délvidéki képviselő és író, valamint Vekerdi László tudománytörténész.

Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .