Díjak – a haza javát szolgálóknak

E szándék jegyében tartották meg a Bethlen Gábor Alapítvány díjátadó ünnepségét az Eötvös Loránd Tudományegyetem Jogi Karának dísztermében december 5-én, a kettős állampolgárságról 2004-ben rendezett, gyászos emlékű népszavazás évfordulóján.

Az egyébként 1987 óta Illyés Gyula születésnapjához kötődő ünnepi eseményen az arra érdemes személyeknek és szervezeteknek a Bethlen Gábor-díjat, a Márton Áron-emlékérmet, a Tamási Áron-díjat adták át az alapítvány kurátorai. A Bethlen Gábor Alapítvány kitüntetései – amellett, hogy politikai és közéleti jelentőséggel bírnak – hozzájárulnak a díjazottak és közösségeik jobb megismeréséhez is. A díjakat nagyobbrészt a világ harminckét országában élő külhoni magyaroknak ítélték oda, de megtiszteltetésben részesültek más, főleg közép-európai nemzetek képviselői is, mint például a közelmúltban elhunyt cseh Bohumil Hrabal vagy a lengyel Zbigniew Herbert, akik Bethlen Gábor-díjban részesültek.

Az idei Bethlen Gábor-díjat Erdélyi Géza felvidéki református püspöknek és Rózsás János írónak nyújtották át. Márton Áron-emlékérmet kapott Bábel Balázs kalocsa-kecskeméti érsek, Kiss József, a marosvásárhelyi Bolyai Farkas Líceum nyugalmazott természetrajztanára és Szente Imre Svédországban élő író, költő, műfordító. Tamási Áron-díjban részesült Sipos Lajos irodalomtörténész. A Teleki Pál-érdemérmet vehette át Illyés Mária művészettörténész, Makovecz Imre építész, Papp Lajos szívgyógyász, Teleki Júlia délvidéki képviselő és író, valamint Vekerdi László tudománytörténész.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..