A Biblia üzenete: Csodás kenyérszaporítások

Jézus ezzel a világban élő keresztény ember profilját rajzolja meg. Szüntelenül figyelmesnek kell lennünk az „idők jeleire”, a körülöttünk élő emberekre. Ez azt is jelenti, hogy komolyan vesszük aggodalmaikat, szükségleteiket, félelmeiket, de örömeiket, vágyaikat és álmaikat is. Nem véletlenül figyelmeztet Péter apostol: „Figyelmesebben, szívből szeressétek egymást” (1Pét 1,22). Mindazonáltal nem lehetünk csak szemlélők. Tevőlegesen szeretőkké is kell válnunk, olyanokká, akik felismerve a valóságot, annak megoldásra váró helyzeteit, képesek felkutatni a legcsekélyebb, legapróbb lehetőségeket is. Cselekvő életünk fogja hitelesíteni hívő mivoltunkat: „Van köztetek bölcs és értelmes ember? Azt a helyes életmódból fakadó, szelíd bölcsességben végbevitt cselekedetei bizonyítsák” (Jak 3,13).
Egészen egyszerű, kézenfekvő igazságok ezek, mégis fontos újra elmélkednünk róluk. Ferenc pápa joggal írja: „Minden keresztény személy és közösség arra hivatott, hogy Isten eszköze legyen a szegények felszabadítására és támogatására, oly módon, hogy teljesen beépülhessenek a társadalomba; ez azt feltételezi, hogy tanulékonyak és figyelmesek legyünk a szegények kiáltásának meghallására és megsegítésükre” (EG 187). Jézus ma is nógat minket: halljuk meg a másik kiáltását, vegyük észre szükségét, érezzük át nehézségeit! Éhezik a test, de éhezik a lélek is, s mi olykor inkább ítélkezünk, megszólunk, felsőbbrendűen moralizálunk, s nem rendülünk meg a másik ember előtt. Hiszen még a leggazdagabb is szomjazhat, a legtökéletesebb testi állapotú is lehet beteg – csak túl kell látni a felszínen, hogy megérezzük, megérintsük az ember szívét.
Lehet, hogy csodát nem tudunk tenni. Cselekedeteink csak „csöppnyiek” az óceánban. Ám – Kalkuttai Teréz szavával – ha nem tennénk meg, amit megtehetünk, éppen ez a csepp hiányozna az óceánból. Hisz lehet, hogy csak öt kenyerünk és két halunk van. De ki tudja? Talán pont ezek által lakik majd jól több ezer ember…

Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .