A világnak harcosokra van szüksége

Előadása kezdetén Caviezel a nevek jelentéséről beszélt: Saulus azt jelenti, nagy, Pál pedig azt, hogy kicsi – a színész ezzel hangsúlyozta, mennyire fontos kicsinynek lenni ahhoz, hogy nagyok lehessünk. „Ez a szentek útja, és így lett Saulból is Szent Pál” – tette hozzá.
Életútjáról, színészi pályája kezdetéről szólva elmondta, hogy az Úrtól kapott meghívást. Ezzel együtt nem volt könnyű helyzetben, amikor hollywoodi karrierje a Monte Cristo grófjában játszott Edmond szerepével elindult. Amikor Edmondot igazságtalanul bebörtönözték, ezt írta a falra: „Isten igazságot szolgáltat nekem.” Ez a szerep megtanította Cavie­zelt arra, hogy Isten mind­annyi­unkat személyesen szeret, ott van számunkra az elkeseredés legsötétebb pillanataiban is.
A Monte Cristo grófja után Mel Gibson arra kérte a színészt, játssza el Jézus szerepét A passióban. „Azt akarta, hogy olyan férfi alakítsa Jézust, akinek neve J és C betűvel kezdődik (mint Jesus Christ), és micsoda véletlen, éppen harminchárom éves. Véletlen egybeesés volna ez? Nem hiszem. Az életetek véletlen, vagy inkább lehetőség?” – kérdezte a fiataloktól.
„Amikor ott voltam a kereszten, rájöttem, hogy megváltásunk a szenvedésben van (…), és mindenkinek fel kell vennie a keresztjét. A hitünknek, a szabadságunknak ára van – figyelmeztetett Caviezel. – A feltámadást sok szenvedés, sok fájdalom előzte meg, és a ti utatok sem lesz más, öleljétek hát magatokhoz a kereszteteket, és fussatok a cél felé!”
A színész bátorságra buzdította a fiatalokat: „Szeretném, hogy legyen bennetek bátorság belépni ebbe a pogány világba, hogy félelem nélkül meg tudjátok vallani hiteteket a nyilvánosság előtt. A világnak szüksége van olyan harcosokra, mint Szent Pál és Szent Lukács, akik a nevüket, a jó hírüket tették kockára, hogy átadják a világnak a hitet, a Jézus iránti szeretetüket.”
„Isten mindannyiunkat arra hív, hogy nagy dolgokat tegyünk. De hányszor nem válaszolunk a hívására? – folytatta. – Ideje, hogy nemzedékünk elfogadja ezt a meghívást, Isten hívását, aki mindannyiunkat arra buzdít, hogy teljesen adjuk át magunkat neki, lássuk meg azt a szerető kezet, amely az utunkon vezet, és kezdjük elölről, böjtöljünk, elmélkedjünk a Szentíráson, és vegyük komolyan a szentségeket.”
„A hanyatlás kultúrájában élünk” – figyelmeztetett Caviezel, felidézve Szent Maximilian Kolbe szavait, aki szerint a XX. század legnagyobb bűne a közöny volt. A színész rámutatott arra, hogy igaz ez a XXI. századra is: „Le kell vetkőznünk magunkról ezt a közönyt, nem szabad tolerálnunk a gonosz pusztítását. Csak a Krisztus bölcsességében való hit tud megmenteni minket, de ehhez az kell, hogy legyenek tettre kész harcosok, akik nem félnek kockára tenni az igazságért a jó hírüket, a nevüket és egész életüket is.”
Végül így buzdította a fiatalokat: „Ne legyetek olyanok, mint ez a romlott nemzedék! Legyetek szentek! Nem azért teremtett benneteket Isten, hogy másokhoz idomuljatok. Arra születtetek, hogy mások legyetek és kiemelkedjetek a sokaságból.”

Forrás és fotó: Aleteia
Fordította: Thullner Zsuzsa

Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .