Magyar közösségben a zarándokvonatokon

Fotó: Lambert Attila

 

Idén már hetedik alkalommal zarándokolhatnak az érdeklődők a jól ismert Boldogasszony-zarándokvonattal Csíksomlyóra és a Fekete Madonnával a lengyelországi Częstochowába. Egy új járat is indul, amelynek úti célja a bosznia-hercegovinai Među­gorje.
A vonatos zarándokutak részleteiről tartott sajtótájékoztatót Veres András, a Győri Egyházmegye püspöke, a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia (MKPK) elnöke, Csépke András, a MÁV-START Zrt. vezérigazgatója; Fülöp Attila, az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi) egyházi, nemzetiségi és civil társadalmi kapcsolatokért felelős helyettes államtitkára és Budai László, a Misszió Tours Utazási Iroda ügyvezető igazgatója.
A zarándoklatok fővédnöke Veres András püspök, az MKPK elnöke és Kövér László, az Országgyűlés elnöke, akinek köszöntőjét felolvasták a sajtótájékoztatón.
Veres András püspök a vonatos zarándokutakról szólva elmondta: korunk keresztényeinek „lelkiségi mozgalma” sokakat vonz; ennek az a titka, hogy a mai ember sem tud Isten és barátok nélkül élni. Családtagok, ismerősök, baráti társaságok szánják az idejüket egymásra ezeken az utakon, amelyek során elmélyülhet Istennel való kapcsolatuk is, és ez gyümölcsözővé válhat emberi kapcsolataikban – hangsúlyozta a püspök.
Veres András, az előző csíksomlyói búcsú szónoka személyes élményeit is felidézte a tavalyi erdélyi útról. – Felemelő volt látni a mintegy félmillió magyart a somlyói nyeregben. A szentmise kezdetén a romániai apostoli nuncius csodálkozva meg is kérdezte tőlem: „Ők mind magyarok?” „Igen – válaszoltam –, és ez a búcsú óriási erőt jelent a magyarság számára.”
A csíksomlyói búcsú fontos alkalom, hogy megerősödjünk hitünkben, családi kapcsolatainkban, magyarságunkban – tette hozzá Veres András. Az MKPK elnöke arról is beszélt, hogy politikától független az az ősi baráti kapcsolat, amely összeköti a lengyel és a magyar népet, és a częstochowai vonatos zarándokutak által ez tovább erősödhet, fejlődhet.
Az idei csíksomlyói búcsú szónoka Marian Waligóra OFSPPE, a często­cho­wai pálos kolostor házfőnöke lesz.
Csépke András, a MÁV-START Zrt. vezérigazgatója méltatta a MÁV-csoport és a Misszió Tours 2011 óta tartó együttműködését. A tavalyi évben rekordszámú – kétezer-ötszáz – zarándokot juttattak el a különféle célpontokba. Alapfeladatuk a szerelvények biztosítása, az útvonal kialakítása és a jó minőségű szolgáltatás. A tervek szerint a me­đu­­­gorjei zarándokvonat már új, magyar fejlesztésű kocsikkal indul útnak.
Fülöp Attila, az Emmi helyettes államtitkára hangsúlyozta: Ezeken a zarándoklatokon az eddigi tapasztalatok szerint a társadalom valamennyi rétege képviselteti magát. Fontos üzenetet hordoz az is, hogy a református Kövér László házelnök vállalta a fővédnökséget. A kormány elsősorban közösségteremtő jellegük miatt támogatja a vonatos zarándokutakat, amelyekre „idén is eljuthatnak a gyermekvédelemben élő gyerekek, és a kárpátaljai, erdélyi, délvidéki és felvidéki zarándokok is”.
A pünkösdi csíksomlyói és a lengyel–magyar barátságot is elmélyítő lengyelországi vonatos zarándoklatokon idén is több ezer érdeklődőre számítanak.
Budai László, a Misszió Tours igazgatója kiemelte, hogy a csíksomlyói Boldogasszony-zarándokvonatra nemcsak Budapesten, hanem a Miskolc – Nyíregyháza–Deb­recen útvonalon is felszállhatnak a résztvevők. A lengyelországi zarándoklaton pedig idén Częstochowa és Krakkó mellett felkeresik Bem tábornok szülővárosát, Tarnówot is, ahol Bem apó sírja is található.
Idén először indul zarándokvonat Među­gor­jéba. A zarándokok Bosz­nia-Hercegovinában átutaznak Szarajevón is, majd a Neretva völgyén keresztül érkeznek meg a ma már évente sok százezer hívőt fogadó Među­gorjéba. Ellátogatnak Mosztárba is. A zarándokút lelkivezető papjai Kemenes Gábor, Michels Antal és Fuchs Tibor, valamint Burbela Gergely verbita tartományfőnök lesznek.
Budai László azt is elmondta, hogy a Misszió Tours kezdeményezi egy modern Bom­bardier Traxx mozdony felmat­ricázását a 2020-as Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus tiszteletére. A mozdony a következő évtől állhat a zarándoklatok élére.
A 2018-as missziós programok a vonatutakon túl az egynapos zarándoklatoktól a szentföldi, a fatimai és a baltikumi nagy zarándokutakig számos választási lehetőséget kínálnak. Erről bővebb tájékoztatást a www.misszio­tours. hu honlapon találnak az érdeklődők.

Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .