Vatikán

A Ferenc pápa lakhelyéül is szolgáló Szent Márta Házban szálltak meg a „C8″-nak nevezett bíborosi tanács tagjai. A testület és a pápa itt folytatják tárgyalásaikat is, a kápolna melletti teremben. A mindössze nyolc tagot számláló tanács ülésein a bíborosok nem előadásokat tartanak, hanem különböző kérdéseket vitatnak meg egymás szavaira is reagálva. A munka hatékonyságát növeli, hogy a tanácstagok az egyes találkozók közötti időt tájékozódásra és felkészülésre használják fel.

 

Ferenc pápa jól tudja, mitől válhatnak igazán eredményessé a megbeszélések. A tanács a világ különböző részeiből származó bíborosokból áll, akik ismerik a helyi viszonyokat, és hitelesen tudnak beszámolni ezekről. Legutóbb Oswald Gracias, Mumbai (korábbi nevén Bombay) bíboros érseke tájékoztatta a tanács többi tagját az ázsiai püspökök konferenciáiról, Reinhard Marx bíboros, München–Freising érseke pedig az európai püspökök gondolatait tolmácsolta társainak.


A testület tagjai első, októberi ülésükön meghatározták munkamódszerüket és a püspöki szinódus jövőbeni működésének módjáról tárgyaltak. A legutóbbi, második ülésen az Istentiszteleti és Szentségi Kongregáció volt a téma.

 

Federico Lombardi szentszéki szóvivő december 4-i sajtótájékoztatóján közölte: a nyolc bíboros a Szenttéavatási Kongregáció, a Katolikus Nevelésügyi Kongregáció, valamint a Népek Evangelizálása Kongregáció áttekintésével folytatta a kúria főhivatalainak átvizsgálását. Elképzelhető, hogy ezzel véget is ér a kongregációk tárgyalásának első fordulója. Jelenleg ugyanis csupán az első benyomások összegzéséről van szó, amelyet majd egy másik, összetettebb vizsgálat követ.

 

Rodriguez Maradiaga bíboros úgy nyilatkozott: véleménye szerint a Vatikán pénzügyeit valószínűleg egy pénzügyminisztériumhoz hasonló hivatal fogja majd össze, amely szervezeti felépítését tekintve hasonló lesz a központi államigazgatási szervként működő pénzügyminisztériumokhoz. Erről azonban február előtt nem várható döntés, mert mindenképpen megvárják a Ferenc pápa által felállított két bizottság jelentését.

 

A bíborosok legközelebbi tárgyalására február 17–18-án kerül sor. Mivel jelentős reform készül, az átalakulás évekig is eltarthat, hiszen a pápa a testület tagjainak véleményét is figyelembe véve a Római Kúria jövőbeni hivatali rendszerét kívánja meghatározni, és kidolgozni azt a munkamódszert, amellyel kiküszöbölhető a túlzott központosítás. Az eredményt egy új apostoli konstitúció fogja jogi értelemben is összefoglalni.

Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .