Nelson Mandela halálára

A világ minden részéről érkeztek a gyásztáviratok, amelyek megemlékeztek Mandela elnökről és a faji megkülönböztetéssel szembeni küzdelméről. A Nobel-békedíjas Mandela huszonhét év börtönbüntetéssel fizetett a diszkrimináció elleni kiállásáért, majd 1994-ben Dél-Afrika elnökévé választották. Az ország első színes bőrű elnökeként elindította a kiengesztelődési folyamatot, és a haza atyjává vált, akit mindenki nagy szeretettel tisztelt. Jacob Zuma jelenlegi elnök nemzeti gyásznapot hirdetett Dél-Afrikában.


Nelson Mandela két alkalommal találkozott II. János Pál pápával. A barátság jeleként 2005 áprilisában részt vett Karol Wojtyła gyászszertartásán is.

 

Az egykori dél-afrikai elnök december 10-i gyászszertartásán Ferenc pápa rendkívüli követeként részt vett a ghánai születésű Peter Turkson bíboros, az Igazságosság és Béke Pápai Tanácsának elnöke is.

 

A dél-afrikai emberek milliói templomaikban, istentiszteleteken emlékeztek, imádkoztak nemzeti hősükért és az ország jövőjéért.

 

Dél-Afrika legnagyobb katolikus templomát Sowetóban megtöltötték a gyászolók. Sokan attól félnek, hogy az ország Mandela halála után a szegénység, bűnözés és a munkanélküliség színterévé válik.

 

VR/Die Presse

Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .