Uram, tégy engem a békéd eszközévé…

Sean O’Malley bostoni bíboros érsek – aki tagja Ferenc pápa nemrég kinevezett új tanácsadói testületének – többek között a következőket írta az eseményről internetes blogjában:

 

Hétfőn volt a bostoni érsekség Szentföldön tartott papi lelkigyakorlatának utolsó napja, amely egybeesett a Patriots’ Day-jel (Massachusetts állam hivatalos ünnepnapjával – a szerk.). Este, amikor hazatértem a Jeruzsálem óvárosa mellett található Notre-Dame Center zarándokszállásra, bekapcsoltam a tévét, hogy megtudjam a venezuelai választások eredményét, és döbbenetemre Bostont, a maraton célvonalánál történt robbantást mutatták a televízióban. Azonnal felhívtam az irodámat, hogy tájékozódjam, mi történt.

Másnap beszéltem a kormányzóval, aki felvetette, hogy tartsunk felekezetközi megemlékezést a Szent Kereszt-székesegyházban. Mondtam, hogy nagy örömmel fogadjuk be a szertartást.

A munkatársaim együtt dolgoztak a Fehér Ház személyzetével, hogy megszervezzék a megemlékezést, amelyen katolikusok, protestánsok, zsidók, muzulmánok és ortodox keresztények vettek részt. Körülbelül kétezer ember a székesegyházban és még nagyon sokan kint az utcán.

Úgy gondolom, ez egy fontos pillanat volt, hogy mindannyian kifejezzük a közösség iránt érzett szolidaritásunkat, elkötelezzük magunkat a gyógyulás iránt, előmozdítsuk az élet kultúráját, megmutassuk kapcsolatunkat minden emberrel, és osztozva a szükséget szenvedők sorsában, elősegítsük a közjót az individualizmussal és az ideológiai szekértáborokkal szemben, amelyek efféle erőszakhoz vezetnek.

Én a beszédemben azt az üzenetet adtam át, amelyet a szentatya kért, hogy közvetítsek a bostoni emberek felé. A végén a Szent Ferencnek tulajdonított imádságot mondtuk el: Uram, tégy engem a békéd eszközévé…

„E támadás miatt újra átéltük szeptember 11-e borzalmát, kegyetlen emlékeztető volt ez az emberi szívre leselkedő sötétségre és a gonosz munkálkodására. És mégis, ez a tragédia összehozott bennünket, mint semmi más korábban. Ez a nagylelkű és bátor válasz a történtekre bizonyítja, hogy ott lakik az emberi szívben a jóság. Erősebb, bátrabb és nemesebb emberekké lettünk. A rendőrség, a sürgősségi dolgozók, de még az egyszerű járókelők sem haboztak, hogy segítsenek a »tűzvonalban« a sérült és rémült embereknek.

Ez a Patriots’ Day felrázott bennünket az önelégültségből és a közönyből, és arra hív, hogy olyan civilizáció építésére összpontosítsunk, amelynek alapja a szeretet, az igazságosság, az igazság és a szolgálat.”

Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .