Tematikus est a PMI-ben

A felszentelt papok római továbbképzését szolgáló intézet története 1927-ben kezdődött, amikor a magyar állam megvásárolta a római Falco­ni­eri-palotát, és az abban létrehozott Római Magyar Akadémián papi osztály is létesült. A két intézmény jogilag 1940-ben vált külön, amikor Serédi Jusztinián bíboros, hercegprímás kezdeményezésére a Szentszék megalapította a ma is működő Pápai Magyar Intézetet.
A Vatikán szomszédságában kilencven éve működő magyar egyházi intézmény főbb történelmi eseményeit az egykori hallgató, Erdő Péter bíboros idézte fel. Hangsúlyozta, hogy a Magyar Egyház jelenléte Rómában az államalapítástól kezdve folytonos, és az a PMI-nek köszönhetően a második világháború és a kommunizmus időszakában sem szakadt meg. Az intézet 1956 után is jelentős szerepet vállalt az Olaszországba menekült magyarok befogadásában és támogatásában.
Fordulatot az 1964-ben a magyar állam és a Szentszék között létrejött megállapodás hozott, amellyel az 1948 utáni emigrációs éveket követően a PMI újra a Magyar Katolikus Egyház irányítása alá került, és ismét érkezhettek ösztöndíjas papok Magyarországról Rómába, hogy ott folytassák tanulmányaikat. Erdő Péter felidézte saját ösztöndíjas éveit a hetvenes évek olasz fővárosában. Hangsúlyozta, hogy a magyar papok számára ma is Róma kínál lehetőséget a nemzetközi kultúra és tudomány elsajátításához, valamint széles, nemzetközi kapcsolatrendszer kialakításához a Rómába látogató pápai egyetemek professzorai és hallgatói között. Régen a Magyar Katolikus Egyházban a német számított az első idegen nyelvnek, ma az angol után az olasz következik – mondta Erdő Péter.
Tóth Tamás, a PMI rektora hozzátette, hogy az olasz fővárosban számos pápai egyetem, valamint több mint száz kollégium működik, és a Pápai Magyar Intézet ennek a nemzetközi rendszernek a része.
A tematikus esten bemutatták Tóth Tamás rektor könyvét (A Pápai Magyar Intézet, Róma–Budapest, 2017), amely a PMI történetét dolgozza fel, továbbá a Római Magyar Akadémia alapításának 90. évfordulóján a Balassi Kiadó gondozásában megjelent Falconieri-palota, Róma című kötetet.
Az esten jelen volt többek között Habsburg-Lotharingiai Eduard szentszéki, valamint Kovács Ádám Zoltán római magyar nagykövet; Érszegi Márk Aurél, a szentszéki nagykövetség első beosztottja; Németh László pápai prelátus, a PMI volt rektora, illetve nagykövetségek, szentszéki hivatalok, valamint római egyházi felsőoktatási intézmények és kollégiumok több képviselője. Az estét Puskás István, a Római Magyar Akadémia igazgatója moderálta.

Forrás és fotó: Pápai Magyar Intézet

Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .