Szívből élni kell minden sorát

Az est meghívottja volt Kiss-Rigó László, a szeged-csanádi egyházmegye püspöke, Csoma Áron, a Magyarországi Református Egyház kommunikációs vezetője, Gáncs Péter az evangélikus egyház déli egyházkerületének püspöke, valamint Imrényi Tibor szegedi ortodox parókus és teológus. A beszélgetés abból az alakalomból valósult meg, hogy a város egyetemi pasztorációt végző közösségei azon a héten mutatták be a Szegedi Tudományegyetem Tanulmányi és Információs Központjában a 66-os úton nevet viselő interaktív biblia-kiállítást, amelyen az egyetemisták és a város lakói új, játékos formában szerezhettek ismereteket a Szentírásról. A vendégek személyes, Szentíráshoz kapcsolódó bizonyságtételei nyitották a beszélgetést, majd a Biblia Évéről, a már esetlegesen mérhető eredményeiről is szó esett. Számokkal mérhető eredményeket talán nem is kell várni, de az év a lassú szemléletformálásnak bizonyosan fontos eszközévé lett. Több meghívott is kiemelte a Biblia iránti meglepő érdeklődést, valamint azt, hogy ezáltal nagyban formálódhat az egyházakhoz tartozók magatartása is. Kiss-Rigó László püspök kiemelte: újra bebizonyosodott, hogy a római katolikus egyház is sokat tanulhat a protestáns egyházaktól az Ige tiszteletét illetően.

A kerekasztal-beszélgetés során szó esett a Szentírás szerepéről az egyes felekezetek életében. Imrényi Tibor ennek kapcsán kiemelte, hogy az ortodoxia, de tulajdonképpen a római katolicizmus is inkább evangéliumközpontú, ami viszont semmiképp sem jelenti azt, hogy ezek a felekezetek elfeledkeznének a Biblia egyéb részeiről. A Biblia értelmezésének különbségeit firtató kérdésre azt a szívből jövő választ tudták adni a vendégek, hogy a megközelítések között nem tapintható akkora különbség, hogy az ne lenne áthidalható. Így végeredményben a Szentírás megmarad annak az eszköznek, ami jóval inkább összeköti az egyházakat, mint amennyire elválasztja őket. A beszélgetés vége felé, olyan témák merültek fel, mint a Biblia használata az ifjúsági misszióban és ennek újfajta kihívásai, valamint, hogy hogyan írható körül a Szentírás ereje a társadalom egészében. Az egyházak keresik az új utakat és lehetőségeket, ezáltal választ adva az emberek kimondott és ki nem mondott kérdéseire, gyógyítva a társadalom régi, valamint friss sebeit. Ehhez azonban az igét nemcsak egyszerűen olvasni kell, nemcsak tanítani kell róla, de szívből kell élni is minden egyes sorát.

Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .