Híd Kaposvár és Medjugorje között

Kézbe vehettük a Mária-üzenetekhez kapcsolódó elmélkedéseit is, amelyek még intenzívebben hatnak, ha felkeressük a hercegovinai zarándokhelyet. Rózsafüzér, szentmise, szentségimádás – e hármas jegyében lehettünk tanúi egy lélekemelő estnek, amelynek különösen áldott hangulatát a nagykanizsai „magvetősök” és a kaposvári fiatal „antióchiás” zenészek szolgálata tovább gazdagította. Nyolcszáz hívő mozdult a hívó szóra, s az egyházmegye papságának tíz százaléka is részesülni akart a kegyelmi ajándékokból. Rumszauer Miklós, a Szent Margit-Szent József-templom plébánosa a szentségimádás végén nem véletlenül fogalmazott így: ezen az estén híd épült Kaposvár és Medjugorje között.

– A Szent Szűz megjelenése – Medjugorjében és másutt – annak a jele, hogy Isten törődik velünk, gondoskodik az ő népéről – mondta Ljubo atya. – Mária nem egy absztrakt személy, nem egy halott szobor, hanem egy élő édesanya, aki velünk imádkozik, akinek szüksége van a mi imádságunkra, a mi szívünkre. Azt üzeni folyton-folyvást: imádkozzatok és böjtöljetek a szándékomra, hogy megakadályozzátok a sátán pusztítását. A fiatal ferences szerzetes – a maga higgadtságával – arról is szólt, hogy Mária arra buzdít bennünket: a szentmise legyen az életünk; vegyük komolyan a szavait és változtassunk az életünkön. – Ő volt az első tabernákulum, aki szíve alatt hordta az Urat. A látnokok mondják: nem kell feltétlenül látnunk Máriát ahhoz, hogy elhiggyük jelenlétét, megfogadjuk tanácsait: kérjetek, és kaptok, imádkozzatok és érezni fogjátok a kegyelmeket!

Ljubo atya homíliájában végezetül így biztatta népes hallgatóságát: ha van keresztünk, akkor biztosak lehetünk abban, hogy a szentek útján járunk. Ne adjuk fel, hiszen Jézus a mi életünk. A szentmisét zenés szentségimádás követte, amelyen mély önvizsgálat és a szinte tapinthatóan áradó kegyelem mellett gyógyulhatott a sebzett lélek. Sokak óhaja válna valóra, ha rendszeresek lennének e zenés szentségimádások a templomban, de akár szerte az egyházmegyében. Ljubo atya előző napon egyébként a budapesti Rezső téri Magyarok Nagyasszonya templomban találkozott a hívekkel. Kaposvári látogatása előtt a nagykanizsai magvetős énekes-gitáros csoport tagjai számos éneket horvátra fordíttattak, hogy az atya anyanyelvén is felcsendüljön egy-egy Szentlélek-hívó, erőt adó és bátorító dal: „Jöjj el, Szentlélek, töltsd be lelkünket! / Jöjj el, Szentlélek, szereteteddel!”

Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .