A Pápai Életvédő Akadémia elnöke:Mozdítsuk elő az elkísérés kultúráját

Fotó: News.va

 

„Kétségtelen, hogy lelkileg mindenki közel áll a gyermek szüleihez, akik szenvedélyesen és szeretettel kísérték, védelmezték és aggodalommal vették körül a kis Charlie-t. Az Úr mindig meghallgatja imáinkat. Isten sohasem kapcsolja le a lélegeztetőgépet, és nem hagyja győzni a gonoszt. Szeretete a mienkkel együtt legyőzte a betegséget és a halált, és Charlie valóban velünk van és az Úrral” – hangsúlyozta a Pápai Életvédő Akadémia elnöke.
Arra a kérdésre válaszolva, hogy mit tanulhatunk ebből a fájdalmas esetből, Paglia érsek elmondta: „Ez a történet arra figyelmeztet, hogy sürgősen elő kell mozdítani az elkísérés kultúráját. Egyesek úgy nevezik ezt, hogy »terápiás szövetség« vagy a »szeretet szövetsége«. Ez azt jelenti, hogy mindenkinek a beteg köré kell gyűlnie: a szülőknek, a családtagoknak, az orvosoknak, a barátoknak és bizonyos értelemben az egész társadalomnak. Párbeszédre van szükség, hogy megtalálják a beteg számára a legjobb megoldást. Sajnos a kis Charlie esetében ez nem történt meg. A bírósághoz fordulás nem oldja meg az alapvető problémát. Ezért ez az eset arra ösztönöz minket, hogy előmozdítsuk az elkísérés kultúráját.” A Pápai Életvédő Akadémia elnöke annak a reményének adott hangot, hogy „a történtek segítenek társadalmainknak kimondani a három nagy nemet: az eutanáziára, az emberek magára hagyására és a terápiás túlbuzgóságra. Ugyanakkor pedig kimondják a három nagy igent is: az elkísérésre, a tudomány fejlődésére és a fájdalomterápiára.”
Massimo Gandolfini, az olaszországi Family Day szervezet elnöke és a bresciai kórház idegsebészeti főosztályának vezetője a Vatikáni Rádiónak adott interjújában elítélte a tényt, hogy meggyorsítják az ember életének végét egy tettel, amely halált eredményez. „Egy bíró nem döntheti el, hogy egy adott nap egy adott órájában a halálát okozzam egy betegnek. Emberségesebb és természetesebb lett volna, ha a gyermeket karjukban tartva a végsőkig elkísérik a szülők. Ez az eset abba az irányba mutat, ahol különbséget tesznek az életre érdemes és az arra nem érdemes életek között. Veszélyes módon elterjedhet a selejtezés kultúrája egy ideológia hatására, amely egy meghatározott pillanatban éppen hatalmon van” – figyelmeztetett Massimo Gandolfini.
Vincent Nichols bíboros, westminsteri érsek, az angliai és walesi püspöki konferencia elnöke nyilatkozatot adott ki a kis Charlie halálát követően. Őszinte részvétét fejezte ki a szülőknek, akiket biztosított a maga és a Katolikus Egyház közösségének imáiról. Azért fohászkodott, hogy a mennyei Atya adjon vigaszt és erőt nekik, a családnak és a barátaiknak. Támogatásáról és együttérzéséről biztosította a Great Ormond Street Kórház személyzetét is. Az intézményben tett közelmúltbeli látogatásakor szerzett tapasztalatai alapján megállapította, hogy ebben a színvonalas egészségügyi intézményben minden kis beteget nagylelkűen és magas szakmai felkészültséggel kezelnek, minden erőforrást biztosítva számukra.

Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .