A hét szentje

Klára az előkelő Offreducci-Favarone család elsőszülött leánya volt. Két húga volt: Ágnes és Beatrice. Édesanyjuk mindhármukat őszinte jámborságra nevelte.
Egy előkelő család fia feleségül akarta venni. Ő azonban mást tervezett, miután hallott a városából származó Ferencről, és születő közösségéről. Két unokaöccse is Ferenc követője lett a szegénység útján. 1210-ben pedig személyesen is találkoztak, amikor Ferenc a dóm mellett prédikált. Szavai, melyekkel a megfeszített Krisztus radikális követéséről beszélt, megindították Klárát, ezért Ferenchez fordult tanácsért. A legenda szerint „Szent Ferenc atyánk a világ elhagyására buzdította. Élénk érveléssel mutatta meg neki, hogy milyen ostoba a világ reménysége, milyen álnok a világi dicsőség, és arra tanította, hogy a szüzesség drágagyöngyét őrizze meg annak a csodálatos Vőlegénynek, aki az emberek iránti szeretetéből lett emberré.”
Ebből egyértelműen következett, hogy Klárának el kell szakadnia a gazdagságtól. Tudta, hogy a családja minden erejével ellenezni fogja kolostorba lépését, ezért a következő éjszaka egy barátnője kíséretében megszökött szülei házából. Maguk mögött hagyták a várost, és lefelé ereszkedtek a síkságon levő erdő felé, amelyben a Por­ci­un­kula-kápolna állt. E kápolnában Klára letette minden ékességét, Ferenc kezéből magára öltötte a bűnbánók szürke ruháját, fátylát, és derekára kötötte a bűnbánat kötelét. A rokonok teljesen elképedtek, amikor másnap kiderült, hogy mit tett. Ekkor már a Bastia melletti Szent Pál bencés apácakolostorban volt, ahova az éjszaka folyamán Ferenc elvitte őket. A rokonok minden módon, szépszerével és erőszakkal vissza akarták vinni Klárát a városba, de nem tudták eltántorítani a szándékától.
Az apácák úgy határoztak, hogy a családtagok várható zaklatásai miatt jobb lesz, ha Klára és a barátnője elhagyják a kolostort. Ezért mentek át a Panso melletti San Angelo kolostorba. Itt egyszer csak bezörgetett Klára húga, Ágnes, hogy ő is apáca akar lenni. Ettől a családfő, Monaldo nagybácsi elvesztette a türelmét. Elküldött egy csoport férfit, hogy erőszakkal hozzák vissza Ágnest. Ők meg is jelentek a kolostorban, de Klára imádsága erősebbnek bizonyult náluk, így hamarosan Ágnes is beöltözhetett. Ferenc úgy határozott, hogy végleg az Assisi melletti San Damiano-kápolna mellett telepíti le a ferences apácák első közösségét.
Klára haláláig a kolostor vezetője volt. Sokan csatlakoztak a közösséghez. Nemcsak a legkisebb húga, Beatrice, hanem édesanyja is felvételét kérte a kolostorba, miután megözvegyült.
Klára elérte, hogy III. Ince pápa megadja a klarissza apácáknak a szegénység privilégiumát, ami annyit jelentett, hogy a ferences apácákat senki nem kényszeríthette vagyon elfogadására. Életének ez volt a legnagyobb öröme. Amikor eltemették, az ezt kimondó bulla egy példányát tették a kezébe.
1244-től kezdve szinte élete végéig ágyban fekvő beteg volt.

 

 

Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .