Örökifjú Tévémaci

Az idősebbek jól emlékezhetnek rá, hogy az esti mese előtt mindennap megjelent a képernyőn a sárga nyakkendős bábfigura, lapozgatta képeskönyvét, majd amikor a kakukkos óra madárkája negyed nyolcat jelzett, fogat mosott, magára öltötte zöld színű pizsamáját, s bekapcsolta a televíziót. A mese után jól nevelt medve módjára sírás nélkül ágyba bújt, rendesen betakarózott, s elaludt. Az első macinak még pöttyös hálóruhája volt, s a fogkeféje olyan durva tüskésnek tűnt, akárha középkori kínzóeszköz lett volna.


Foky Ottó álmodta újra és alakította át a gyerekek esti tévés barátját, ő tervezte Paprikajancsi figuráját is. Természetesen meg kell említenünk a népszerű író, Bálint Ágnes nevét, aki az első fogmosó maci történet forgatókönyvét írta, s akinek születésnapján, október 23-án ünnepeljük a Tévémaciét is. A legelső mackó figuráját 1960-ban Kende Márta grafikus kísérletezte ki Bálint Ágnessel együtt, majd több változat is készült. A Foky-féle medve 1982-től látható a képernyőn, ez sokkal vonzóbb és emlékezetesebb lett, mint elődei. Néhány éve, amikor le akarták cserélni, s új szériát készítettek, országos felháborodást keltett az ügy, így maradt a régi maci. (A Tévémaci történetéről, alakváltozatairól és „tudatformáló szerepéről” Mráv Noémi írt, tanulmánya megtalálható a www.mediakutato.hu honlapon.)

Ma már ritkábban láthatjuk örökifjú medvénket, talán csak az M2 csatornán bukkan föl esténként, de kedves alakja örökké emlékezetes marad. Nem utolsósorban Pécsi József fagottra, klarinétra és zongorára írt etűdje, a fülbemászó kísérőzene miatt. Boldog születésnapot, Tévémaci!

Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .