Olaszország – Az iskolák megáldása nem sérti a vallásszabadságot

 

Az olasz államtanács véleménye szerint az Olaszországban húsvétkor szokásos papi áldás nem ütközik semmilyen törvénybe. Nem sérti a diákok és a tanárok vélemény- és vallás­szabadságát, még akkor sem, ha az iskolában nem hívők vagy nem katolikus vallásúak is tartózkodnak. A legmagasabb jogi fórum csupán annyi kikötést tett, hogy a papi áldást az iskolai órarenden kívüli időben kell adni, és nem lehet kötelező jellegű.
Az ügy azután került a bíróság elé, hogy 2015 húsvétján Bolognában néhány plébános jelezte az általános iskoláknak, megáldanák az épületeket és osztályokat. Olasz­országban ugyanis szokás, hogy a papok húsvét előtt felkeresik az egyházközségük területén lévő lakóházakat, intézményeket, és megáldják azokat. A felkért iskolaigazgatók igent mondtak a lelkipásztorok kérésére, de néhány pedagógus és a szülők egy csoportja Emilia-Romagna tartomány közigazgatási bíróságához fordult. A bíróság tavaly februárban igazat adott nekik. Az olasz oktatási tárca azonban az államtanácshoz fordult, amely most elvetette a korábbi bírósági döntést.
A pedagógusokat és a szülőket képviselő ügyvéd bejelentette, hogy álláspontjuk védelmében készek az Emberi Jogok Európai Bíróságához fordulni.
A katolikus Olaszországban az állami iskolák osztálytermeinek többségében a katedra felett ott lóg a falon a kereszt. Az olaszországi általános iskolák és gimnáziumok több mint nyolcmillió diákjából mintegy hétszázezer a külföldi. Az olasz diákok több mint kilencven százaléka vesz részt az önként választható iskolai hittanórán.
2002-ben egy Olaszországban élő finn szülő fordult a strasbourgi bírósághoz azt szorgalmazva, hogy távolíttassák el a keresztet az olasz iskolába járó gyermeke osztályából. A bíróság 2011-ben a kereszt eltávolítását megtagadó olasz államnak adott igazat, hangsúlyozva, hogy a feszület a kulturális hovatartozás kifejezése, és jelenléte nem sérti az esetleg nem hívő vagy más vallású gyerekek jogait.

Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .