Nyiss kaput, angyal!

Népzenénk könnyekre fakaszt, táncra perdít, vagy megteremti az ünnepek, az emberélet-fordulók és az egyházi események zenei keretét. Népzenét közvetíteni a legszebb hivatások egyike. Bodza Klára évtizedekkel a mai „folklórdivat” előtt kezdett népdaléneklést tanítani egy alapfokú zeneoktatási intézményben, akkoriban, amikor még inkább letagadni, mint énekelni illett a népdalainkat. Az ő nevéhez fűződik a magyar népdal zeneiskolai oktatási módszereinek kidolgozása, a helyes hangképzés, a hiteles előadásmód, a különféle stílusjegyek és díszítési technikák intézményes keretek közötti tanításának elindítása, csakúgy, mint az ötkötetes Magyar Népi Énekiskola könyvsorozat megalkotása. Szinte kivétel nélkül Klári néni szárnyai alól nőttek ki mindazok az énekművészek, akik ma autentikusan szólaltatják meg népdalkincsünk szebbnél szebb darabjait.


Ó, áldott Szűzanya című szakrális összeállításában Bodza Klára az évszázadok alatt kikristályosodott Kárpát-medencei folklórhagyományunk moldvai csángó dialektusterületről való legarchaikusabb karácsonyi és húsvéti dallamait, valamint a magyarság Mária-tiszteletének legszebb példáit vonultatja fel. A CD-n Dunai Tamás színművész Reményik Sándor istenes verseiből, valamint Erdélyi Zsuzsanna régebbi, illetve Harangozó Imre és Kővári Réka újabb gyűjtésének archaikus imádságaiból szólaltat meg néhányat. A kortalanul csengő énekhang, a hol régi zenei, hol népzenei ihletésű hangszeres kíséret sokszínű, mégis egységes zenei világot teremt, és ünnephez méltó élményt ad. Az énekművész tanár bevallása szerint „élete utolsó nagy álma ez a szakrális lemez, mely egyfajta időskori befelé fordulás eredménye, munkásságának leülepedett tapasztalata”.

A népzenét ismerni, szeretni és hallgatni nem pusztán divat, jóval több annál. Nagyszerű lehetőség, amit mások mellett Bodza Klárának is köszönhetünk.

Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .