Angyaltoll a kormányhivatalban

A megnyitó olyan volt, akár egy ölelés, hiszen a kaposvári Nagyboldogasszony Római Katolikus Gimnázium és Általános Iskola fúvósai ünnepváró összeállítással érkeztek Bogáthy Gábor trombitaművész tanárukkal. A galéria főfalát – méltóságot adva a kiállítótérnek – K. Siess Zsuzsa fonyódi ikonfestő aprólékos műgonddal készített, míves alkotásai uralják, két tűzzománc-művész, Czóbel Marianna és Hidasi Ágnes műveivel együtt. Tizenhat somogyi alkotó mutatkozik be a rendkívüli műfaji és technikai gazdagságról tanúskodó tárlaton.


Gera Katalin szobrászművész bronzból készült Angyaltolla meghatározó darabja a kiállításnak, csakúgy, mint terrakotta kismamatorzója, a Várakozás. K. Ékes Edit, a Nagyboldogasszony-iskola művésztanára ötrészes akvarellkollekciójával, Kling József szobrászművész reliefjeivel eleveníti meg a karácsonyi történetet. Bene János szakrális grafikái Somogy szent helyeire irányítják a figyelmet, D. Horváth Edit vegyes technikájú képei a természetfölöttire fókuszálnak. A tizennégy képzőművész mellett két népművész munkái is megtekinthetők; Buni Gabriella kerámiáival tovább fokozza az ünnepi hangulatot, Gosztonyi Zoltán, a népművészet mestere faragásaival bűvöli el látogatóit. Különösen látványos az a dúsan díszített szarukürt, amelyen Szent László legendája elevenedik meg.

A kiállítást Rumszauer Miklós, a kaposvári Szent Margit–Szent József-templom plébánosa nyitotta meg, aki maga is gyakran kínál bemutatkozási lehetőséget a művészeknek a templomban lévő minigalériában. Köszöntőjében hangsúlyozta: a művész egyetemessége nemcsak abban áll, hogy képes a természet produktumait imitálni, hanem abban is, hogy képes végtelen számú, csak a saját fantáziájában élő formának életet adni. Úgy fogalmazott: az itt bemutatkozó alkotók mindegyikében él az Isten, különben nem lennének hitelesek a műveik.

A kaposvári adventi kiállítás december végéig várja a látogatókat.

Fotó: Kovács Tibor

Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .