„Nem nézőközönség vagyunk”


– Ön szerint hogyan lehet megszólítani a fiatalokat?


– Mindig ugyanazzal a problémával állunk szemben, a részletekben van csak eltérés. A probléma pedig az inkulturáció: úgy kell szólni az emberekhez, hogy megértsék, hogy közel álljon hozzájuk. Ugyanakkor a hit teljes tartalmát át kell adnunk. Ez az évszázadok során új és új inkulturációs válságokat, feladatokat, vitákat is hozott, akár a kínai misszióban, akár kezdetben, amikor az egyház kilépett a zsidóság köréből, és a görögöknek, sőt általában a pogányoknak kezdte el hirdetni az evangéliumot. Ahogy változik az emberek gondolkodásmódja, fogalomvilága, kommunikációs szokása, úgy kell nagyon sok mindenre figyelemmel lennünk. Ugyanakkor törekedni kell arra is, hogy ne egyszerűen belesimuljunk a kultúrába, ne csak olyat mondjunk, ami úgyis mindenkinek magától értetődő, hiszen akkor nincs ránk semmi szükség, hanem azt az igaz és örök üzenetet adjuk át, amit Jézus Krisztus bízott ránk.– Sok nem hívő zárt közösségnek látja az egyházat. Nagymaroson azt tapasztaljuk, hogy az egyház él, és itt vannak, akik a jövőben építik: a fiatalok. Hogyan lehetne ezt mások felé is közvetíteni?


– Az egyház a keresztények összessége: minden megkeresztelt arra hivatott, hogy a maga módján az egyház cselekvő tagja legyen. Nem fogyasztók, nem nézőközönség vagyunk. A plébániákat járva látom, hogy rengeteg közösség működik. Rajtuk keresztül tűnik elő az egyház gazdagsága, és fejti ki tevékenységét. Ennek csúcsa és forrása pedig a szentmise – nem ez az egyetlen dolog, amelyben megnyilvánul az egyház, de ebből merítünk erőt a többi tevékenységhez és a tanúságtételhez. Az egyház nagyon sok helyen jelen van: az oktatás, a betegellátás, a szeretetszolgálat területén, és minden hívő által, aki a saját munkahelyén, a családjában, ismeretségi körében tanúságot tesz a hitéről. Ez nem távoli, idegen, hanem jelen van az életünkben.

Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .