Önvédelem és önfeláldozás

Nem meglepő, hogy a jogos védelemmel kapcsolatos jogi szabályozás kapta a legnagyobb kritikát a vitában. Valóban fontos és szükséges jogszabályokkal is védeni a közbiztonságot, közerkölcsöt. Ám számomra természetesen – nem lévén jogász – elsősorban erkölcsi problémaként volt érdekes a parlamenti vita követése.

Indokolt és szükséges a törvény szigora s bizonyos mértékű elrettentő ereje. De ez sohasem helyettesítheti a családi, iskolai és a média által közvetített erkölcsi nevelés fontosságát. Megfontolásaim során az önvédelem jogától eljutottam az önfeláldozás erényéig. Néhány közelmúltbeli példa az önfeláldozásra, mely nem áll szemben az önvédelem jogával, de messze felülmúlja: Barack Obama amerikai elnök május 16-án a legmagasabb amerikai katonai kitüntetésben, a becsület érdeméremben részesítette a Kambodzsában elesett Leslie Szabót, aki egy bajtársa védelmében halt meg. – A Philadelphiában, a Delaware folyón két éve hajószerencsétlenség áldozatává lett magyaróvári Schwendtner Dóra és Prém Szabolcs diákokat hősként tiszteli a helyi közvélemény, mióta kiderült, hogy mentőmellényüket náluk nagyobb bajban lévőknek adták át. – Januárban a zátonyra futott Costa Concordia hajón játszó Fehér Sándor hegedűművész ugyancsak kiérdemelte a hős címet, mivel életébe került, hogy a környezetében lévő síró gyerekeket vigasztalta, és segített feladni rájuk mentőmellényüket. Az önvédelemhez jogunk van, az önfeláldozásra a szeretet indít. Utóbbit nem a törvénykönyv, hanem az evangélium tartalmazza.

Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .