Vatikán

A pápa üzenete az új francia elnökhöz

A szentatya legjobb kívánságait fejezte ki François Hollande francia elnöknek. Imádkozik Istenhez: támogassa az elnököt, hogy nemes erkölcsi és spirituális hagyományainak megfelelően Franciaország bátran folytassa erőfeszítéseit egy igazságosabb és testvéribb társadalom építésére, amely nyitott a világra, és szolidáris a legszegényebb nemzetekkel. Franciaország Európában és a nemzetközi közösségben maradjon továbbra is a béke és a tevékeny szolidaritás tényezője a közjó, az élet, valamint a minden személy és nép méltósága iránti tiszteletre való törekvésben. A pápa végül az elnökre és Franciaország minden lakójára Isten bőséges áldását kérte üzenetében. (VR)

A gazdasági válság következményei

XVI. Benedek pápa május 13-án a toscanai Arezzóban, huszonhatodik itáliai útján, negyvenezer hívő előtt a társadalom alsó rétegeit és az ifjúságot nevezte a gazdasági válság legfőbb áldozatainak. A válsággal mélyenszántó lelki válság is együtt jár, mutatott rá, majd figyelmeztetett a bevándorlókkal és a menekültekkel való emberséges bánásmód követelményére. Látogatása során La Verna búcsújáró helyet és Sansepolcrót is felkereste. Itt a katolikusok közjóért való elkötelezettségét, a politikában való részvételét és az olaszországi közerkölcsök megújítását sürgette. (KNA)

Tévéfilm a názáreti Máriáról

XVI. Benedek pápa május 16-án megtekintette a Názáreti Mária című új tévéfilmet, amely az olasz, a német és a spanyol televízió együttműködéséből jött létre. A film három nőalak életét mutatja be, akik életük során teljesen eltérő döntéseket hoztak. Heródiás a rossz hatása alatt maradt, míg Mária Magdolna találkozott Jézussal, aki teljesen megváltoztatta az életét. A film középpontjában azonban a Názáreti Mária áll. Benne példaképet láthatunk, attitűdje az Istennek szóló „íme, itt vagyok” válaszban foglalható össze. (VR)

A Szentatya a német katolikus nagygyűléshez

A 98. mannheimi katolikus nagygyűlés mottója ez volt: Merjünk új korszakot nyitni! Az egyház megújulása akkor lesz gyümölcsöző, ha Krisztusból fakad, aki az út, az igazság és az élet – olvasható a pápa üzenetében. Ez minden hívőre egyaránt vonatkozik, vagyis mindannyiunknak fejlődnünk kell hitünkben, amelyet teljes mértékben meg is kell élnünk. A hívek azonban közösséget alkotnak, a megújulás feltételei tehát az egyházi közösségre is vonatkoznak. Ebben segítségünkre lehetnek a szentek, a Biblia és az egyháztörténet nagy alakjai, akik az Isten akaratának való engedelmességről és az abban való bizalomról mutattak példát. A nagygyűlésen a szentatya Mannheim városának neves szülöttjét, a jezsuita Alfred Delp vértanút állította példaként a hívek elé. (VR)

Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .