Mézes élet

A méz mint édesítőszer hajdan ritka és megbecsült kincs volt, a belőle készített tésztának helyenként misztikus erőt is tulajdonítottak. Az ókori görögök a halott szájába mézeskalácsot tettek, hogy ezzel engesztelhesse ki az alvilágot őrző, félelmetes és mogorva Cerberust. Magyarországon már az aquincumi ásatásoknál is találtak mézeskalácssütésre használt égetett cserépformákat. A mézből, drágasága miatt, csak ünnepi alkalmakkor készült sütemény. Az 1200-as évektől a kolostorok lakói készítettek vallásos tárgyú figurákat, életképeket. Minthogy a magyar méhész nemzet, nem meglepő, hogy már egy XVI. századi iratban is szerepel utalás a „mézes báb”-ra. Az első magyarországi mézeskalácsos céh valószínűleg 1619-ben alakult Pozsonyban, de Kassa is mézeskalácsos központnak számított. A XIX. századi vásárokban a legények gyakran vettek kedvesüknek tükrös, feliratos mézeskalácsszívet szerelmi ajándékként. A mézeskalács házról Jancsi és Juliska története jut eszünkbe, de mézes tésztából mi magunk is készíthetünk házikót, ha elég bátrak és vállalkozó kedvűek vagyunk, és van elég türelmünk…

 

És most jöjjön a már említett mézes receptje! Hozzávalók: 1 kg liszt, 36 dkg porcukor, 2 csapott evőkanál szódabikarbóna, 2,5 dl méz, 5 dkg margarin, 2 egész tojás és 2 tojás sárgája, mokkáskanálnyi szegfűszeg, fahéj. A hozzávalókat összegyúrjuk, és a tésztát szobahőmérsékleten két órát pihentetjük. Háromnégy milliméter vékonyra nyújtjuk, és formával szaggatjuk. Előmelegített sütőben öt-hat percig sütjük. Megkenhetjük tojásfehérjével, díszíthetjük dióval, mazsolával, mandulával, illetve porcukorral felvert tojásfehérjével mintákat is rajzolhatunk rá.

Szólj hozzá!

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.