Fotó: Kissimon István
Ebben a változatban nincsen liszt, így gluténérzékenyek is fogyaszthatják.
Hozzávalók:
A tortához
30 dkg sárgarépa, finom lyukú reszelőn lereszelve
30 dkg őrölt mandula
18 dkg cukor (ebből 5 dkg barna)
2 csomag vaníliás cukor (vagy ennek megfelelő vaníliakivonat)
5 tojás
1 csapott teáskanál őrölt fahéj
késhegynyi őrölt szegfűszeg
1 citrom héja
2 cl rum
csipet só
A díszítéshez
Kb. 45 dkg tetszőleges színű marcipán
marcipánvirágok
kevés porcukor víz
Egy 26 centiméter átmérőjű kapcsos tortaforma aljára sütőpapírt helyezünk, és a papírt, illetve a forma oldalát is kivajazzuk. A tojásokat kettéválasztjuk. A fehérjéből a sóval kemény habot verünk. A tojássárgájához hozzákeverjük a cukrot, a vaníliás cukrot, a fűszereket, a citromhéjat, a rumot, végül a répát (a levével együtt) és a mandulát is. A tojáshab egy részével fellazítjuk a masszát, majd beleforgatjuk az egészet. A tortát 200 fokos sütőben körülbelül 50 percig sütjük. Ha nagyon pirul a teteje, takarjuk le fehér papírtörlővel vagy sütőpapírral. Mielőtt végleg kivesszük a sütőből, végezzünk tűpróbát. Miután teljesen kihűlt, becsomagolva egy napig pihentetjük.
A díszítéshez átgyúrjuk a marcipánt, hogy a kezünk melegétől megpuhuljon. Porcukorral vékonyan behintett munkalapon kinyújtjuk, közben néha forgassuk el, hogy ne tapadjon le. Akkorára nyújtsuk, hogy bőven betakarja a tortát. A sodrófára lazán feltekerve terítsük a tortára, és a közepétől kezdve simítsuk rá a tetejére, majd körben az oldalára is. Néhány milliméter ráhagyással vágjuk le körben a lelógó, felesleges marcipánt, és egy tortakenő késsel simítsuk el a vágott részt. (Összesen 36-40 dkg marcipán lesz a tortán. A maradékot légmentesen csomagoljuk be, így legközelebb felhasználhatjuk.) A marcipánvirágokat kevés víz segítségével ragasszuk a tortára.