Különleges egri hagyomány

Egerben az 1600-as évek végén az egyes részeket tizedeknek nevezték, élükön a tizedesek álltak. A törökök után betelepülő németek viszont negyednek (Viertel) nevezték az általuk lakott részt, s az élére ne gyed mestert (Viertelmeister), fertálymestert választottak. Ők ellenőrizték városrészükben a tisztaságot, a tűzrendészetet, kihirdették a lakóknak a városi határozatokat, részt vettek az adók begyűjtésében. Odafigyeltek arra is, hogy a körzetükben lakók erkölcsös életet éljenek, betartsák a rendet, a garázda elemeket kiszűrjék és megregulázzák.


A fertálymestereket minden évben a február 9-éhez, Szent Apollónia napjához közel eső szombaton avatják. A különleges hagyományt Várkonyi György, az Egri Lokálpatrióta Egylet elnöke, a mai fertálymesterek főkapitánya vezetésével 1996-ban elevenítették fel újra a városlakók. A Fertálymesteri Testület „alapvető feladatának és célkitűzésének tartja: az 1931. május 10-én megalakított Negyedmesteri testület célkitűzéseinek és szellemiségének folytatását; a város és környezete történelmi hagyományainak feltárását és ápolását; a város természeti és kulturális értékeinek megőrzését, gyarapítását; a hazaszeretet és a közéleti felelősség felkeltését, erősítését a keresztény értékrend alapján, valamint a közösségi szellem és a szolidaritás erősítését konkrét segítségnyújtás révén.” (www.fertalymesterek.hu)

A fertálymesterségről Petercsák Tivadar egyetemi tanár írt könyvet (Kossuth Kiadó–Eszterházy Károly Főiskola, 2014), aki maga is viselte a fertálymesterek százráncú köpönyegét mint a Cifra-Sánc negyed képviselője. A kötetben Szent Apollóniáról, a fertálymesterek védőszentjéről is megemlékezik. Nincs adat arra vonatkozóan, hogy miért e szent napján tartják az ünnepélyes avatást. A kutató feltételezi, hogy az időpont kiválasztásában közrejátszott a farsangi időszak, hiszen az avatási ceremóniát hagyományosan vendéglátások, trakták követik.

Az egri fertálymesterség élő hagyománya 2014 őszén felvétetett az UNESCO Szellemi Kulturális Örökség Nemzeti Jegyzékére.

Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .