Közösen fejlesztenek

Az MTA TTK Enzimológiai Intézetének kutatói évek óta részt vesznek az egyetem biofizika, biokémia, molekuláris biológia és bioinformatika oktatásában, valamint a posztgraduális képzésben. Közös kutatásokat folytatnak a bioinformatikai módszerek fejlesztése és alkalmazása területén, amelynek eredményeképpen szakdolgozatok, diplomamunkák, doktori disszertációk és közös tudományos közlemények születnek. A bionika területén az MTA TTK Kognitív Idegtudományi és Pszichológiai Intézetének kutatói az élő és élettelen rendszerek kapcsolódási pontjain indított kutatási témákban dolgoznak együtt egyetemi mérnökinformatikus-, molekuláris bionikai mérnök-, orvosi biotechnológiai mérnök- és PhD-hallgatókkal. Az együttműködés szakterületei elsősorban, de nem kizárólagosan a szenzoros rendszerek pszichofizikájának és pszichofiziológiájának multimodális módszerekkel történő vizsgálata, a bionikai interfészek fejlesztése, illetve az orvosdiagnosztikai alkalmazások kutatása.

A megállapodásban a felek elköteleződtek a graduális és posztgraduális szintű oktatási és képzési együttműködés megerősítésében, az intézményekben rendelkezésre álló nagy értékű kutatási infrastruktúrák közös használatában és összehangolt fejlesztésében, a hazai és európai kutatási pályázatokon történő közös részvételben, és megteremtették a közös laboratóriumok alapításának lehetőségét is.


Keserű György Miklós, az MTA TTK főigazgatója elmondta: „A most aláírt megállapodás része a kutatóközpont és az egyetemek közötti együttműködés fejlesztésére irányuló stratégiai törekvéseknek.”

Szuromi Szabolcs, a PPKE rektora hangsúlyozta: az elmúlt években mind az egyetemi képzésben, mind a kutatásban kiemelkedő helyet kapott a multidiszciplinaritás, amely rohamos fejlődést eredményezett, különösen az orvostudomány, a gyógyszerkémia és a számítástechnika együttes eredményeinek felhasználásában és hasznosításában. Idehaza ennek a munkának az úttörője az elmúlt nyáron hirtelen elhunyt Roska Tamás akadémikus volt, aki a kontinensen egyedülálló programokat teremtett, és a Pázmány Péter Katolikus Egyetem Információs Technológiai és Bionikai Karának első dékánjaként számos kezdeményezést indított útjára. Az MTA TTK-val most aláírt szerződés ezeknek a kezdeményezéseknek és folyamatoknak a legmagasabb szintű folytatását, valamint az oktatásban és a kutatásban történő minőségi alkalmazását szolgálja. Azaz nemcsak a két szerződő fél, hanem a hazai tudományos munka számára is komoly hasznot jelent.

Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .