„A kereszt erősíti a gyengét, és szelídíti az erőset”

Az imaév egyik legfontosabb mozzanata, hogy a jubileumi év alatt a vértanú püspök ereklyéje végiglátogatja az egyházmegye plébániáit, közös imádságra ösztönözve a helyi közösségeket. Február közepétől november végéig egyházmegyénk minden plébániáján megfordul Boldog Apor Vilmos ereklyéje – karingének egy véres darabja –, s a helyi plébánia szervezésében megemlékeznek a vértanú győri püspök életáldozatáról, és imádkoznak szentté avatásáért. Az egész egyházmegyét „körbeimádkozó” vándor út első szakasza február 19-én a székesegyházi esperesi kerületben, a győr-szigeti Szent Rókus-templomban tartott ünnepi szentmisével kezdődött, majd az öttevényi, a győr-gyárvárosi és a gönyűi templomban folytatódik. A vándorúthoz az egyházmegyei honlapon gyűjtőoldal (http://gyor.egyhazmegye.hu/apor-vilmosimaev-2015), letölthető elektronikus segédanyag, ismeretterjesztő DVD és Boldog Apor Vilmost ábrázoló szentkép is elérhető.

Az ereklye-vándorúton kívül még több súlyponti esemény gazdagítja az imaév programját. Április 1-jén, 18 órától püspöki szentmise, majd a vértanúság óráiban szentségi virrasztás és keresztút lesz a győri Nagyboldogasszony-székesegyházban, melynek elmélkedéseit Kozma Imre atya tartja.

Május 23-án, Boldog Apor Vilmos liturgikus ünnepén 9 órától papi re kollekció, 11 órától pedig püspöki szentmise lesz, melynek szónoka Böjte Csaba ferences szerzetes. Az ünnepi szentmise után koszorúzásra, majd a Püspökvár megújult Apor-kiállításának ünnepélyes megnyitására kerül sor. Augusztus 24- én, 18 órakor püspöki szentmise lesz Boldog Apor Vilmos pappá szentelésének századik évfordulóján, október 10-én pedig egyházmegyei zarándoklat indul Gyulára.


Nemes hagyományként a minden hónap első hétfőjén megtartott Apor-misék is folytatódnak a székesegyházban, neves vendég atyákkal: márciusban Kránitz Mihály egyetemi tanár imádkozik a vértanú püspök közbenjárásáért.

Az Apor Vilmos-imaév természetesen nyomot hagy majd egyházmegyénk állandó programjain is: e téma mentén szervezzük a nagyböjti ifjúsági lelkigyakorlatot (március 27–29.), a Győri Szeretet Napokat (május 8., 10.), az egyházmegyei családi napot (szeptember 19.) és az érettségizők zarándoklatát is (október 17.).

Az imaévhez kapcsolódva a Győri Egyházmegyei Levéltár kiadványt jelentet meg, a Hitvallás című egyházmegyei lap pedig ünnepi visszaemlékezés- és interjúsorozattal tiszteleg a vértanú győri püspök előtt.

Pápai Lajos püspök atya újévi körlevelében figyelmeztet: „Az Apor-imaévben gondoljuk át mi is, vajon valóban Krisztus tanítványai, apostolai vagyunk-e? Mert rendszeres szentmise, szentgyónás és imádság nélkül ez lehetetlen. Ma, amikor az állam biztosítja a hitoktatást az iskolákban, aki nem ezt választja, és így megtagadja hitét, milyen jövőt remélhet gyermekeinek? (…)

Legyen az Apor-imaév mindannyiunk számára lelkiismeret-vizsgálat és megújulás!”

P. B./Győri egyházmegye

Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .