Kis-balatoni körkép

A Diás-szigetre Fenékpuszta felől, a gátrendszeren keresztül lehet eljutni. Itt, az író kedvelt tartózkodási helyén avatták fel a Fekete István-emlékházat (eredetileg a Cimborák című Homoki Nagy István-film forgatására építették). A Matula-kunyhó a kis-balatoni halászok mindennapjait idézi, 1952-ben néhány napig itt lakott s dolgozott, szabadidejében horgászott is a Lutra, a Kele és a Vuk írója, s a vízi világ olyannyira lenyűgözte, hogy gyakran visszatért. Kiváló ihletforrás lehetett ez a hely, hiszen számos állatfaj él itt.


Nemcsak vidra, vaddisznó, gímszarvas, róka vagy hermelin, hanem csalitjáró pocok, mocsári teknős, kockás sikló, több mint kétszázféle madárfaj és persze a szigorúan védett lápi póc. Itt adták át három évvel ezelőtt a Kócsag tanösvényt, amelyet bejárva megtudhatjuk például, kinek a nevéhez fűződik a nagy kócsag megmentése, hogyan szorították vissza vízi bivalyokkal a csatornákban elburjánzó növényeket, mi is az a vejsze, s mire szolgáltak a dorongutak.

A kápolnapusztai rezervátumban él Magyarország legnagyobb létszámú bivalyállománya. A területet testvériesen megosztják a szürke marhákkal és a kecskékkel, valamint az újra betelepített ürgeállománnyal. A rezervátumban a Kis-Balaton élővilágát bemutató kiállítás is várja a látogatókat, egész évben, mindennap nyitva tartanak. A nemzeti park honlapján számos információ található (www.bfnp.hu), s kiderül az is, hogy a balatoni bivalyokra barátságos házőrző is vigyáz: Morzsa kutya.

Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .