Kacagj, kocogj, lazíts, érints, segíts!

– Mit tegyenek azok, akiktől ebből az ötből legalább kettő teljesen idegen? Mondjuk, sohasem sportoltak, vagy a családjukban nem volt szokás megérinteni egymást, esetleg nemigen láttak példát arra, hogyan lehet segíteni másokon…

– Fontosnak tartom hangsúlyozni, hogy tanult sikeresség is létezik az életünkben, bármit el tudunk sajátítani. Ha egészségpszichológiáról beszélünk, meg kell említenünk a pozitív pszichológiát is, amely azt vizsgálja, miképp érezhetnénk jobban magunkat úgy, hogy azzal magunknak és a környezetünknek is segítségére legyünk. A saját életszemléletünk vagy szemléletmód-váltásunk sokkal többet számít, mint gondolnánk. Az emberek hajlamosak azt mondani: ilyenek a körülményeim, nem tudok változtatni rajtuk, nem tudom, mit tehetnék magamért, sosem csináltam ilyesmit, miért éppen most kezdjem el… A többség nem gondol arra, hogy létezik egy terület, ahol szabadok vagyunk, és ahol nagyon sokat tehetünk magunkért. Fogalmazhatunk úgy is: rajtunk múlik, milyen szemüvegen át nézzük a világot és az életünket. A stressz-kutatások során bebizonyosodott, hogy alapvetően az egyén életszemlélete határozza meg, milyen módon és mértékben károsítja a stressz az egészségét. A lényeges üzenet az: nem vagyunk tehetetlenek, van lehetőségünk a cselekvésre. Kezünkbe tudjuk venni sorsunkat, hogy jobban érezhessük magunkat. Az egészségpszichológia számos tudományos kutatással alátámasztott ága a pszichológiának. A sok önsegítő könyv között is vannak hasznosak, de tanácsaik nem biztos, hogy minden esetben tudományosan igazolható tényeken alapulnak. Az egészségpszichológiai kutatások eredményei azonban tudományos magyarázatot is tudnak adni ezekre a kérdésekre. Kísérletek bizonyították, hogy a nevetés, akár az akaratlagos mosoly, hogyan tudja aktiválni az immunrendszerünket, vagy hogy napi négy ölelés miképpen javítja a hangulatunkat és az általános közérzetünket.

– Fontos ez önmagunk és a környezetünkben élők miatt is… és a nevelésben szintén nagy hasznát vehetjük e szemléletnek.

– A gyermekeinket szeretnénk boldognak látni, de nem tudjuk megóvni őket minden széltől. Ugyanakkor mutathatunk nekik olyan „technikákat”, amelyeket hasznosítani tudnak az életben. A fenti szemlélettel képessé válhatunk arra, hogy biztonságos, meghitt családi életet éljünk. Mint a nevelés minden területén, itt is a példaadás a legfontosabb. Ha gyerekeink azt látják, hogy tudunk kacagni, kocogni, lazítani, ölelni, másokon segíteni, akkor jó úton járunk, és nagy esélyünk van arra, hogy kiegyensúlyozott, egészséges felnőttekké válnak.

Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .