Európa

A püspök ezzel a néhány mondattal azokra is gondol – és nem kevesen vannak ilyenek – , akik különféle okokból sohasem nyaraltak, és most sem tehetik meg: betegek, ágyhoz kötöttek, mozgássérültek, ezek családtagjai vagy gondozói; számos család, akik nem mehetnek el egy nap szabadságra sem és sok egyedülálló ember. „Osztozom élethelyzetetekben, és azt mondom nektek: a püspök sem megy nyaralni, és mellettetek van. Egy kicsit ugyan pihen, például többet imádkozik a kápolnában. Könyvtárba megy, hogy olvasson egy jó könyvet. Múzeumba, hogy megcsodáljon egy műalkotást. Leül egy fa alá egy barátjával vagy egy pappal beszélgetni, vagy az udvarban megpróbálja összeszedettebben imádkozni a rózsafüzért. A szobában marad és jó zenét hallgat, elmegy valakit meglátogatni, akinek vigaszt nyújthat. A kertben Szentírást olvas, és elmélyül Istenben. Akkor jó nyaralást!–zárta szavait a püspök. Anélkül is, hogy elutaznánk lakhelyünkről, találhatunk egy kis időt magunk, mások és az Úr számára. Kevésbé fáradtan, kipihenten és örömteli szívvel térünk majd haza” – idézi a SIR Giuseppe Giudice szavait. (Magyar Kurír)

Az újevangélizáció – kihívás és ígéret

A L’Osservatore Romanóban olvasható Bruno Fortének, az olaszországi Chieti–Vasto egyházmegye főpásztorának előadása, amelyet az új evangelizációról tartott a közelmúltban. „Hogyan lehetséges a mai nyugati kultúrában hihető módon hirdetni Jézus tanítását?” Az „új evangelizáció” elnevezés már magában foglalja a hithirdetéshez szükséges megújult formát. Meg kell nyílni az új kihívásokra, használni kell az új nyelvezetet és új lehetőségeket kell keresni. Mindehhez azonban szükséges a hívő emberek Krisztussal való találkozásának újdonsága, amely azzal a Személlyel való találkozás, aki új horizontot ad az életnek – határozott irányt megjelölve a látóhatáron. Az új evangelizálásra való meghívás is jól tükrözi e pápaság egyik alapvető jellegzetességét, vagyis az egyház megújítását szolgáló elkötelezettséget a szívek megtérésén át – állapította meg Forte érsek. A szentatya egyes beszédeiben határozottan szól az egyházi közösség megtisztulásáról: a pápa számára az igazság az egyik legfontosabb dolog, ezért határozottan kimondja azt. A valódi megújulás a szereteten keresztül valósulhat meg, ami azt jelenti, hogy bűnbánatot kell tartanunk, hogy a megtérés útján kell járnunk, hogy akarnunk kell az igazságot és az igazságosságot. Ez az az út, ahová XVI. Benedek pápa az egész egyházat hívja. (VR)

Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .