Afrika-Amerika

A Cor Unum pápai tanács a szentatya nevében azonnali segélyt, 50 ezer eurót adott a szükséget szenvedőknek. Éhség és szomj – az ember két elsődleges szükséglete, amellyel most Szomália népessége küzd. A Szomáli-félsziget, „Afrika szarva” térdre kényszerült a hetek óta tartó aszály miatt. Tíz-tizenegy millió ember küzd a kegyetlen szárazsággal, amely nem kímél sem embert, sem állatot, és gyökeréig elszárítja a növényzetet. Etiópia és Szomália egyes területein több mint egy éve nem esett eső. „Az emberek Kenyába menekülnek, ahol a menekülttáborok már megteltek. A szárazság és humanitárius válság veszélye fenyegeti Tanzániát és Dél-Szudánt is. (VR)

Az új philadelphiai érsek indián

XVI. Benedek pápa július 19-én philadelphiai érsekké, a 76 éves Rigali bíboros utódává nevezte ki Charles Joseph Chaput 66 éves kapucinust, a potavatomi indián törzs tagját. Chaput 1997 óta denveri érsek volt. Nehéz ügyekben sikeres közvetítőnek bizonyult, például a Legio Christi ügyében. Amerika legnagyobb és leggazdagabb egyházmegyéje élén hagyományosan bíboros érsek áll, így Chaput lesz a Bíborosi Kollégium első indián tagja. (KAP)

Venezuela egyházi küzdelme

A kétszáz éve független dél-amerikai ország a most már rákbeteg Hugo Chavez elnök uralma alatt az úgynevezett XX. századi szocializmus kísérleti terepévé vált. Mára egyedül az egyház maradt az egyetlen független társadalmi, közéleti tényező. Jorge Urosa caracasi bíboros érsek kinevezése és Ubaldo Santana maracaíbói érsek püspökkari elnökké választása után sem remélhette Chavez, hogy megtöri az egyházat. A feszültség odáig ment, hogy Chavez televíziós nyilvánosság előtt minősítette „méltatlanná” Urosa bíborost, mivel egyik nyilatkozatában az országról azt mondta, hogy a diktatúra felé halad, méghozzá annak marxista terrorista fajtája felé. A bíboros a függetlenség kétszázadik évfordulója alkalmából az egész püspöki kar nevében tanította: az erőszak nem vezet sehová, csak a más véleményen lévők tisztelete, a párbeszéd és a testvéri összefogás. Chavez és „kormánya” erre azzal válaszolt, hogy megszakította kapcsolatait a püspöki karral. (HK)
 

Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .