Egymásért tenni, feltétel nélkül

Életünk igazi feladata, hogy megtanuljunk szeretni és az életünket ajándékká tenni – fogalmazott előadásában a püspök. – Ahol ezt megtehetjük és megtanulhatjuk: az a család.
Isten egyik nagy ajándéka az ember számára a család, amely válságban van a mai nyugati társadalomban – folytatta Székely János, majd sorra vette a demográfiai adatokat, amelyek alapján kiderül: folyamatosan fogy a magyarság létszáma.
Kevés gyermek születik, sok az abortusz, kevés a házasságban, kapcsolatban élő ember – részletezte a főpásztor, és az okok között megemlítette, hogy a nyugati kultúra elveszítette kapcsolatát az éltető forrással, Istennel. Ugyanakkor hangsúlyozta: a gyermekvállalás nem pénz kérdése, nagyanyáink sokkal nehezebb körülmények között is vállalkoztak a gyermekek felnevelésére. A gyermekvállalás elsősorban szív kérdése – hangsúlyozta a püspök.
Egy keresztény gondolkodót idézve Székely János rámutatott arra is, hogy a globalizmus az ellenségei között tartja számon a vallást, a családot, a nemzetet és a közösségeket.
A házasság nagy misztérium – idézte Szent Pált a főpásztor. – Mit is jelent ez? Amikor a férfi és a nő kimondja az igent, abban a teremtő Isten szeretete visszhangzik. A házastársi igen az Istennek kimondott igen, amelybe beleilleszkedik a házastársnak kimondott igen is. Ez azt is jelenti, hogy ha az emberi szerelem elfárad, az isteni szeretet átsegíti a mélyponton a házaspárokat. Ugyanakkor az is igaz, hogy a házasság Isten felé vezeti a házaspárokat, út a szeretet megtanulása felé. Egy szép házasságban mindig jelen van Isten. Ezért is fontos, hogy a családtagok együtt imádkozzanak.
A házaspároknak fontos lenne megtanulniuk azt is, hogy mit tudnak tenni egymásért, feltétel nélkül – folytatta az előadó. Szólt arról is, hogy a házasságot, a teljes önátadást nem lehet kipróbálni, ezért is hamis az a kép, miszerint jó, ha már a házasság előtt együtt élnek a fiatalok.
Székely János a házastársak közötti testi kapcsolatról, az érzelmi-szellemi kötődésről is beszélt, az előadás végén pedig néhány példával érzékeltette, hogy miben és mennyire különböznek egymástól a férfiak és a nők, s mit kellene tenni a jó kommunikációért, a kiegyensúlyozott kapcsolatokért.

Forrás és fotó: Szombathelyi Egyházmegye

Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .