Kínai keresztények üldöztetése

Az evangéliumi (protestáns) gyülekezet Arany Gyertyatartó-templomának (Golden Lamp­stand) megépítése mintegy tizenhétmillió jüanba (közel hatszáznyolcvanmillió forintba) került, melyet teljes egészében a hívek álltak. Január 9-én a fegyveres hatóságok a föld alatti istentiszteleti termekben elhelyezett robbanószerekkel és buldózerekkel semmisítették meg a 2009 óta álló hatalmas templomot, amely úgynevezett magántemplomként működött, s ahová mintegy ötvenezer hívő járt.
A hivatalosan raktárként nyilvántartott linfeni óriástemplom lerombolását végrehajtó katonai rendőrség a kormányzat közvetlen irányítása alatt áll, vagyis a parancs a legfelsőbb körökből származhatott, nem a helyi hatóságoktól.
Az 1990-es évektől egyre nagyobb számban létesültek az országban a központi felügyeletet kikerülő magántemplomok („house­ church”). Terjedésük részben a gyors urbanizációnak köszönhető. Bár illegálisnak számítanak, a kisebb, huszonöt fő alatti gyülekezeteket tolerálják a hatóságok, ám a linfeni „megatemplom” kezdetektől fogva támadások célpontja volt.
A most lerombolt templomot a gyülekezet nem jegyeztette be, mert el akarták kerülni az állami felügyeletet. A hatóságok a közösség vezetői közül többeket letartóztattak, és egytől hét évig terjedő szabadságvesztésre ítéltek, illetve hatalmas összegű bírságok megfizetésére köteleztek. Az egyik lelkipásztor feleségét átnevelő táborba küldték, a Bibliákat elkobozták.
Tavaly egy katolikus templomot romboltak le a kínai Hsziani Egyházmegyében, annak ellenére, hogy az 1999-ben épült csifangi templom minden szükséges vallásügyi engedéllyel rendelkezett. Az épület megsemmisítésére 2017. december 20-án adtak utasítást, ezt követően december 27-én kivonultak a helyszínre a munkagépek, és az épülettel együtt elpusztították a keresztutat, a tabernákulumot, a miseruhákat és a padokat is.
A kínai keresztények attól tartanak, hogy tömeges templomrombolás veszi majd kezdetét a jövő hónapban életbe lépő új vallásügyi szabályozás következtében, amely még nagyobb hatalmat ad a Kínai Kommunista Párt kezébe. Ez az üldöztetés erősödését is magával hozhatja.
A kínai keresztények az elmúlt években is folyamatos üldöztetést szenvedtek el, többek között azért, mert tiltakoztak, amikor templomaikról a hatóságok el akarták távolítani a keresztet. Évente több száz keresztényt tartóztatnak le az országban, ahol mintegy hatvanmillió keresztény él. Közülük sokan az Arany Gyertyatartóhoz hasonló független gyülekezetekhez tartoznak.

Forrás és fotó: ChinaAid; Vatican News

Fordította: Verestói Nárcisz

Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .