Egyház a kommunista diktatúrában

Az Alberto Bottari de Castello, Magyarország apostoli nunciusa által is megtisztelt konferencián nyolc előadás hangzott el Wyszyński bíborosról, a pápává emelt Wojtyła bíborosról, Márton Áron püspökről és Mindszenty bíborosról. A tudományos színvonalú tanulmányokká szerkesztett előadásokból jól kirajzolódik a négy főpásztor egymástól eltérő egyénisége, megismerhetők adottságaik és különböző történelmi körülményeik. Mind annyiuk sorsában nyilvánvalóvá válik, mi a kommunista diktatúra legfőbb célja: az Istenhez fűző mindenfajta kötelék és különösen a keresztény hit elnyomása. Vajon miért? – kérdezheti újra és újra az olvasó. Mert az Istenhez tartozás tudata a legnagyobb akadálya mindenféle kiszolgáltatottságnak. Márpedig a diktatúra kiszolgáltatottá akarja tenni az embert.


A százhuszonhárom oldalas kötet legfontosabb írásai számunkra az erdélyi szerzők tanulmányai Márton Áronról, illetve Balogh Margit tanulmánya Mindszenty Józsefnek a prímások közjogi szerepével kapcsolatban vallott felfogásáról. Seres Attila, Nagy Mihály és Lázár Csilla tanulmányai közelebb hozhatják a magyar katolikus közvéleményhez a nagy erdélyi főpásztort, és bepillantást engednek az erdélyi magyar tudományosság világába.

(Remény a reménytelenségben. Főpásztorok a kelet-közép-európai diktatúrákban. Szerkesztette Soós Károly és Zombori István. METEM, Budapest, 2014)

Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .