Egy csepp a tengerben„

 

A szárazföldek nagyjából harminc százalékát borítja erdőtakaró. Ezeknek a területeknek csaknem a fele ötven évvel ezelőtt még őserdő volt, ma már csupán az ötöde az. Jelenleg évente egy nagyjából a Dunántúlnak megfelelő méretű területtel csökken az erdők kiterjedése. Évről évre mintegy harmincezer faj pusztul ki, miközben egy faj kialakulásához legalább tízezer évre van szükség, s egyetlen növényfaj kihalása átlagosan harminc másik faj kihalásához vezet. Napjainkban már egymilliárd ember nélkülözi az egészséges ivóvizet, és ez a szám tizenöt éven belül megkétszereződhet. Naponta ötezer ember hal meg az elégtelen szanitáció, a szenynyezett víz miatt. Az üvegházgázok kibocsátása nemhogy csökkent volna, tovább nőtt, jórészt a legnagyobb fejlődő országok és például Kanada, illetve az Amerikai Egyesült Államok gázkibocsátása miatt. A becslések szerint a sokasodó időjárási elemi csapások és az extrém meteorológiai jelenségek okai már nem csupán a természetes éghajlati változékonyságra vezethetők vissza, hanem a tartósnak tekinthető klímaváltozás következményeivel állnak szoros összefüggésben.

Az éghajlatváltozás azonban nem pusztán a meteorológiai paraméterek megváltozását jelenti, hanem sok tízezer faj kipusztulásához, termőföldjeink, vizeink minőségi és mennyiségi hanyatlásához, erdeink területének csökkenéséhez vezethet. Ennek okai részben a felelőtlen, környezetromboló emberi tevékenységekre, részben tőlünk független, belső természeti jelenségekre vezethetők vissza. Az ember azonban ahelyett, hogy gyengítené, egyre erősíti a kedvezőtlen változások folyamatát, s egyre inkább veszélyezteti a természeti folyamatok egyensúlyát, amely az emberi léthez is elengedhetetlenül szükséges.
Az aggasztó helyzet ellenére a nemzetközi közösség, az ENSZ csupán csigalassúsággal halad egy kötelező érvényű nemzetközi jogi eszköz összerakása felé. Az idei dohai tárgyalási forduló – amely már a tizennyolcadik a részes felek találkozóinak a sorában – ismét elodázta a lényeges döntéseket. Persze nemcsak az idei találkozó tehet arról, hogy egy helyben topognak a tárgyalások. Az eredménytelenség illusztrálására elég csak annyit megjegyeznünk, hogy jelenleg ötven százalékkal nagyobb a világ országainak károsanyag-kibocsátása, mint 1990-ben volt.


 

A dohai tárgyalási forduló nem volt több mint a bürokraták és a diplomaták hivatalos találkozója: egy fénytelen, semmitmondó, minden döntést az elkövetkezendő évekre halasztó klímakonferencia. Az egyeztetőket csupán a pénz kérdése tartotta izgalomban: végül sem a legszegényebb országokban keletkező környezeti károk és veszteségek kompenzációjában, sem a jelenlegi kibocsátás-csökkentési kvóták jövőbeli elszámolhatóságában nem tudtak megállapodni. Az sem jelentett meglepetést, hogy a tervezettnél csak egy nappal később sikerült kiadniuk az ilyenkor szokásos zárónyilatkozatot. A Kiotói Jegyzőkönyv érvényessége idén lezárult volna. Az utolsó pillanatban döntés született arról, hogy a tárgyalások folytatása érdekében a jegyzőkönyv úgynevezett második kötelezettségi időszakát kiterjesztik, és 2020-ig meghosszabbítják időbeli hatályát, de ez sajnos édeskevés a globális kibocsátások csökkentéséhez. Egy újabb átfogó és a nagy kibocsátónak számító országokra nézve is kötelező érvényű globális klímamegállapodásra így 2015-ig biztosan nem lehet számítani.

A nemzetközi közösség halogat, pedig nincs mire várni, hiszen a 2012-es év is bekerül az elmúlt másfél évszázad legmelegebb évei közé. Az éghajlatváltozás már itt van. Ezért fontos lehet minden apró tett: a takarékosság, a tudatosság, az új megoldási javaslatok és a jobbító szándékú gondolatok megosztása, a hívő közösségek építése és fenntartása, egymás megsegítése akár csak jó tanáccsal, bizalommal.

A Jóisten a teremtett világot, a földet és az eget „századokon át tartja birodalmas erővel”. Minden felelőtlen és drasztikus emberi beavatkozás a teremtett világba Isten munkája ellen ható cselekedet. Abban azonban senki ne reménykedjen, hogy neki nincs személyes felelőssége mindebben. Mindannyiunkra szükség van, külön-külön. Ahogy Boldog Kalkuttai Teréz anya mondta: „Úgy érezzük, hogy amit teszünk, csak egy csepp a tengerben. Anélkül a csepp nélkül azonban sekélyebb volna a tenger.” Nem megijednünk kell, hanem Isten művének megőrzésén munkálkodnunk, közösen: ha gyorsan kívánsz menni, menj egyedül, ha messzire akarsz jutni, menjünk együtt! Jézus Urunk ezért adta nekünk az egyetemes keresztény közösséget!

,Mozsgai Katalin

Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .