Az Új Ember Kazahsztánban

Kérdéseinkre a szovjet világ egyháztörténeti drámája kerekedett ki. Kiderült, hogy az előfizetés is Karagandába szólt. Mert a kazahsztáni cenzúra nem tudott magyarul, csak azt látták, hogy az újságok a Magyar Népköztársaságból jönnek, abból pedig nem lehet baj. Chira Sándor így az Új Emberből, a Magyar Kurírból és a Vigiliából értesülhetett az egyházi eseményekről.


De ki is volt Chira Sándor, akiről testvérétől akkor egyre többet megtudtunk, azóta pedig már boldoggáavatási ügye is megindult? 1897-es születésű kárpátaljai görögkatolikus pap, majd püspök volt. 1920-ban szentelték pappá, miután a budapesti Központi Szemináriumban Tóth Tihamér neveltjeként végzett. A szovjet bevonuláskor a boldoggá avatott Romzsa Tódor szentelte titokban püspökké. Pápahűsége miatt 1949-től 1956-ig huszonöt éves ítélettel szénbányász és építőmunkás volt munkatáborokban. Aztán Karagandában a főleg német és más száműzöttek lelkipásztoraként még templomot is épített, papokat, sőt püspököket szentelt. II. János Pál pápa megerősítő és bátorító levele még eljutott hozzá. 1983-ban száműzetésében nyerte el a vértanúság koronáját. Testvére oly lassan kapott kiutazási engedélyt, hogy már csak sírjánál imádkozhatott.

Angelo Sodano bíboros szeptember 9-én szentelte fel az időközben egyházmegyei központtá emelkedett Karaganda új székesegyházát. Felolvasta a szentatya levelét Kazahsztán négymillió katolikusához.

Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .